mandag, mars 1, 2021

50.000 butikkansatte berørt av nedstengingen i Oslo – handelsstanden frykter massedød blant butikkene

Mest lest nå

Handelsstandsleder frykter nedstengningen kan bli permanent for mange butikkeiere i hovedstaden.

Oslo Sentrum under lockdown Faksimile: Instagram

Lørdag innførte regjeringen lockdown i Stor-Oslo, og kom med de strengeste tiltakene siden mars. Til og med Vinmonopolene ble berodret steng.


De  strenge tiltakene omfatter Oslo og ni andre kommuner rundt Nordre Follo hvor det har brutt ut smitte av det muterte koronaviruset

– Rundt 50.000 arbeidstagere i Oslo er direkte berørt av koronanedstengningen lørdag, sier Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening (OHF) til Aftenposten.  

LES OGSÅ: Larry King døde etter korona

Næss leder en næringsforening for handel, service og servering i hele Oslo og Akershus. Han frykter det verste for mange av butikkene.

Overalt i Oslo henger lapper på butikkdørene om at butikkene er stengt pga. corona.

– I spesielt Oslo drives mange butikker som selvstendige bedrifter, ofte familiebedrifter, som nå blir rammet veldig hardt. Jeg frykter at flere må stenge for godt, sier han til avisen.

Overalt i hovedstaden henger det nå lapper på dørene med beskjeden «Stengt pga. korona» eller «Midlertidig stengt».

LES OGSÅ: Hotellarving Emilie Stordalen om koronasjokket: – Mange i min generasjon har bare opplevd oppgangstid

Det er kun matbutikker, apotek og bensinstasjoner som får holde åpent. De strenge tiltakene gjelder frem til 31. januar.

Allerede før nedstengningen slet sentrumsbutikkene i hovedstaden.

— Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi ikke merker effektene av denne krisen, men det gjør vi. De som fortsatt kommer hit, handler mer, men det kommer langt færre kunder enn før. Resultatet er en nedgang i omsetningen på nesten 30 prosent, uttalte Carl-Christian Ferner til Vårt Oslo allerede før jul.

Han er tredje generasjon som driver den tradisjonsrike moteforretningene i Oslo sentrum, og peker på en tydelig tendens for hele sentrumsområdet: Hjemmekontor og begrenset tilgang til kollektivtransport gjør at folk heller handler i nærheten av der de bor, fremfor i sentrum.

LES OGSÅ: NRK-Ragnhild og mannen adskilt av korona

Dette har trolig kommet kjøpesentrene til gode, mens sentrumsbutikkene er i dyp krise.

Serveringsbransjen har lenge vært rammet. En undersøkelse gjennomført av bransjeorganisasjonen Virke viste i medio januar at 55 prosent av medlemmene svarer at de står i fare for å gå konkurs. Dette er høyere tall enn vi ser i både hotellbransjen og kulturbransjen, som også sliter. 45 prosent av serveringsstedene opplyste at de har svært store problemer med likviditeten, og 60 prosent av de ansatte var permittert pr. 15. januar 2021.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter