in ,

50 år på tronen: Familien holdt hemmelig overraskelsesmiddag for dronning Margrethe

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

For å markere dronning Margrethes 50 år på tronen arrangerte hennes nærmeste familie overraskelsesmiddag for henne.

Fredag ble Danmarks dronning Margrethe overrasket med en hemmelig middag i Christian VIIs Slott på Amalienborg. Dette melder Det danske kongehuset på nettsidene sine.

Begivenheten var stelt i stand av hennes aller nærmeste familie. Som noe helt spesielt ble det dekket med Flora Danica-serviset, som er det dyreste danske middagssettet. Sist gang serviset ble benyttet av Kongehuset var på Dronning Ingrids 80-årsdag i 1990.

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

«Kong Frederik IX er død! Lenge leve Hennes Majestet Dronning Margrethe II!»

Fredag var det nøyaktig 50 år siden daværende statsminister Jens Otto Krag utropte dronning Margrete til Danmarks regent fra den store balkongen på Christiansborg slott.

Skjermdump: YouTube

Begivenheten fant sted dagen etter at Frederik IX gikk bort.

I nyere tid har det vært tradisjon i Danmark at landets nye regent blir utropt til folket.

I årene 1170-1648 ble kongene kronet. Under det autokratiske styret fra 1660 til 1848 ble den nye kongen salvet med kronen han hadde arvet. Men fra 1848 og utover er Danmarks nye regent blitt utropt av statsministeren.

Nytt offisielt bilde

I forkant av middagen, som kronprinsparet var vertskap for og som fant sted i Bordsalen i Christian VII’s Slott på Amalienborg, ble det tatt et offisielt bilde av kongefamilien i palassets grønne salong.

Foto: Steen Brogaard, Kongehuset ©

Utsatt feiring

Dronningens 50-års jubileum vil bli markert og feiret med en rekke arrangementer i 2022, hvor kongefamilien, det offisielle Danmark og en rekke utenlandske gjester vil delta.

Basert på den siste utviklingen i koronasituasjonen og helsemyndighetenes anbefalinger har Kongehuset utsatt de store markeringene som var planlagt til midten av januar 2022.

Dronningen ønsker fortsatt en festlig markering hvor danskene kan delta, og har derfor bestemt seg for å flytte de fleste av arrangementene som er planlagt i januar for sensommeren 2022.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Shabana og Vebjørn fra Farmen Kjendis avslører mangeårig vennskap

Da bonden fikk hjerteinfarkt møtte 50 naboer opp for å gi han en overraskelse