in

5G for fotballfans på norske stadioner: Vil dette bli den nye standarden på sportsarenaer i fremtiden?

5g
Foto: Canva

På Ullevål kan publikum nå benytte seg av 5G under både kamper og konserter som spilles der.

Slik kan de legge raskere ut på sosiale medier, få oppdatert informasjon om kampen de ser på, eller til og med benytte seg nettsider som LeoVegas for å prøve for eksempel LeoVegas jackpotspill uten å risikere forsinkelser eller å miste forbindelsen.

Dette er uten tvil et pluss for alle som besøker Ullevål, men kan dette tilbudet komme til flere stadioner og sportsarenaer? Det skal vi se på her.

Foto: Pixabay

Hva er 5G?

Først skal vi se litt på hva 5G er, og hva det vil si. 5G er, helt enkelt forklart, femte generasjons mobilnett. Det er altså ikke en helt ny type teknologi, det er snarere en oppgradering av de tidligere generasjonene, og noe ny teknologi.

Med 3G, som de fleste sikker kan huske, kunne man like enkelt gå på internett med telefonen som man kunne via Wifi ved å bruke mobildata. Dette ga en helt ny frihet for alle som hadde telefoner som støttet dette tilbudet. De var ikke lenger avhengig av å måtte logge seg på Wifi for å sende e-poster, laste opp bilder på sosiale medier eller besøke nettsider når de ikke var hjemme.

4G, på sin side, satte opp farten. Tilgangen kom på plass med 3G, men med 4G kom farten. Da ble det raskere å benytte seg av nettverket, slik at det ble enklere å åpne nettsider og benytte seg av apper som sosiale medier apper som Facebook eller strømmetjenester som Youtube.

5G er altså en oppgradering av teknologiene som utgjorde både den tredje og den fjerde generasjonen. Fordelen med 5G er hovedsakelig enda større fart. Nå vil det bli enda enklere å komme på nett med telefonen, og det blir enda enklere å benytte seg av ulike nettsider og apper. Et av målene er, blant annet, at man skal kunne se TV like lett og bekymringsfritt på telefonen som man kan på egen TV hjemme i stuen.

Utbygningen av 5G i Norge blir gjort av Telenor, Telia og Ice, og begynner i storbyene. Først ute for tur er Oslo, Bergen og Stavanger.

5G på Ullevål

Før en landslagskamp på Ullevål i juni var Telenor ferdig med utbygningen av 5G på Ullevål for å gi supporterne en unik opplevelse både på banen og på tribunen. De som kom for å se de norske stjernene skinne kunne benytte seg av dette langt raskere nettverket, og få tilgang til nettsider som ga dem oppdatert informasjon om kampen, eller legge ut bilder og høydepunkter på sosiale medier, uten problemer.

Alle som har vært på en fotballkamp vet hvor frustrerende det kan være når en spiller går over ende på motsatt side av banen, og reprisen ikke vises på storskjermen slik at du får sett hva som skjedde. Med 5G kan du enkelt dra opp telefonen og se hendelsen på nettet selv, og gjøre deg opp din egen mening om hva som skjedde før du kommer hjem og kan se den i reprise på TV.

Det er ikke bare på fotballkamper dette er en fordel. Avgjørende kamper og sluttspill i for eksempel håndball og ishockey kan fort heves av at tilhengerne kan følge med på tabeller og oppdaterte resultater på telefonene sine mens de er på arenaene. Da trenger ingen å vente på en annonsering over høyttalerne eller til de kommer hjem igjen for å finne ut hva en seier vil bety, og hvordan det går i avgjørende oppgjør som kanskje foregår på samme tid.

Både Telenor og Telia har satt en dato for når de håper å ha landsdekkende 5G oppe og gå, så før eller siden vil alle stadioner og sportsarenaer ha tilgang til 5G på sitt hvis, men det er lov å håpe at det unike tilbudet på Ullevål ikke forblir unikt lenge, slik at alle sportsentusiaster kan få hevet opplevelsen sin det lille ekstra.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Siw hjelper alenemødre å spare 100.000 på et år

Emma oppdaget en rev i hagen – se bildene som går viralt