Hjem Nyttig 6 myter om vin og vindrikking

6 myter om vin og vindrikking

Stemmer det at det er garvesyren som gir deg hodepine eller at pappvin er dårligere enn flaskevin? To vineksperter har uttalt seg om seks av de vanligste mytene rundt vin og vindrikking.

Det er ikke alltid så lett å vite hva som er sant eller ikke, skriver KK som har snakket med Tom Tyrihjell, varefaglig leder i Vinmonopolet og Heidi Iren Hansen, sommerlier og vinansvarlig hos Kulinarisk Akademi. KK har spurt ekspertene om de seks vanlige mytene når der gjelder vin og vindrikking:

Myte 1: Mye garvesyre gir deg hodepine

Svar: Feil

– Garvesyre eller tannin finne også i kaffe og te, men man har ikke kunnet dokumentere at det kan gi utslag i hodepine, forklarer Tyrihjell. Han legger til at man kan reagere ulikt på forskjellige stoffer, også tannin.

Vin er nemlig en sammensatt drikke som inneholder en rekke stoffer man kan reagere på. Noen kan få hodepine av enkelte typer vin, mens andre kan få allergilignende reaksjoner som tett nese.

Svovel er et stoff som kan gi allergilignende symptomer hos enkelte, og det er ofte mer svovel i hvitvin enn i rødvin. Alkoholens omdannelse i kroppen kan også gi reaksjoner hos noen, forklarer Tyrihjell.

2. Har du åpnet en vinflaske må du drikke den samme dag

Svar: Feil

Det tar tid før vinen er dårlig, og noen ganger kan det ta opptil en uke før den er sterkt redusert, derfor trenger du ikke drikke hele flasken sammen kveld. Setter du korken på og oppbevarer vinen i kjøleskap går det helt fint å drikke den tre til fire dager etterpå. Når det er sagt så vil kvaliteten på vinen reduseres litt for hver dag som går, og allerede neste dag kan vinen være litt mindre fruktig, forteller vineksperten.

Foto: Pixabay

3. Pappviner har dårligere kvalitet enn flaskevin

Svar: Feil

I dag er pappvin like god som den på flaske. I noen tilfeller kan den også være bedre fordi den er ferskere, sier Tyrihjell.

4. Alkoholprosenten kan si noe om vinen er søt eller tørr

Svar: Fakta

Heidi Iren Hansen, sommerlier og vinansvarlig hos Kulinarisk Akademi, forteller at alkoholprosenten i hvitvinen kan gi en pekepinn på om vinen er søt eller tørr. Men hun sier også at mange ikke forstår forskjellen på sødme og fruktighet.

– En tørr vin er når gjæren har spist opp alt sukkeret som finnes i druejuicen, og det derfor ikke er sukker igjen. Tørre viner kan likevel være fruktige i smak, men dette handler altså ikke om sukker, sier hun.

5. All vin kan lagres

Svar: Feil

Av vinen man får kjøpt på Vinmonopolet er det bare unntaket som kan lagres.

– Vinen man får kjøpt på polet er laget for å være drikkeklare. De enkleste vinene kan bli merkbart dårligere etter ett år, og de fleste hverdagsviner bør drikkes i løpet av tre år, forklarer Hansen.

6. Du bør alltid dekantere vinen

Svar: Feil

Mange heller vinen over på en lekker karaffel før man sjenker i glasset. Dette gjør at vinen kommer i kontakt med luft, noe som kan ha stor påvirkning på smaken, men dette gleder bare for noen type viner.

– Du må ofte opp i kvalitet for at dekantering skal være nyttig for smakens skyld. Når det gleder hverdagsviner er det svært få som blir bedre på smak ved at de dekanteres.

Har du en gammel lagringsvin må du absolutt ikke dekantere den, den kan rett og slett bli ødelagt og smake eddik etter ti minutter, slår Hansen fast.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com