Hjem Nyheter 6 ting du garantert ikke visste om kvinnedagen

6 ting du garantert ikke visste om kvinnedagen

Kvinnedagen som markeres 8. mars hvert år, har en rik og kompleks historie med mange aspekter som ikke alltid er allment kjente. Her er noen interessante fakta om dagen.

1. Røttene til sosialistiske bevegelser

Selv om mange forbinder Kvinnedagen med bredere feministiske bevegelser, har den sine røtter i sosialistiske og arbeiderbevegelser fra begynnelsen av det 20. århundre. Den første nasjonale kvinnedagen ble feiret i USA den 28. februar 1909, organisert av Socialist Party of America som en hyllest til streikende klesarbeidere i New York.

2. Clara Zetkin

Internasjonalisering gjennom Clara Zetkin: Ideen om en internasjonal kvinnedag ble fremmet av Clara Zetkin, en ledende figur i den tyske kvinners bevegelse og medlem av Det Kommunistiske Internasjonale. Hun foreslo ideen i 1910 under den andre internasjonale sosialistkvinnenes konferanse. Forslaget ble møtt med entusiasme, og året etter ble 8. mars markert som Kvinnedagen for første gang i flere land.

3. Stemmerett

Forbindelsen til kvinners stemmerett: Selv om 8. mars er bredt anerkjent for å fremme ulike kvinners rettigheter, er dens historiske forbindelse spesielt sterk til kampen for kvinners stemmerett. Dagen ble et symbol på kvinners kamp for like rettigheter, inkludert retten til å stemme, arbeide, og leve fri fra diskriminering.

4. FN først i 1975

FNs offisielle anerkjennelse kom senere: Det var ikke før i 1975, under Internasjonalt kvinneår, at De forente nasjoner (FN) offisielt begynte å markere 8. mars som den internasjonale kvinnedagen. FN-bruken av dagen har bidratt til å øke bevisstheten om kvinners rettigheter og utfordringer globalt.

5. Diverse temaer hvert år

Hvert år velger FN et tema for den internasjonale kvinnedagen for å fremheve spesifikke utfordringer og oppnåelser. Disse temaene spenner fra likestilling og rettferdighet til teknologiinnovasjon og klimaendringer, noe som understreker dagens bredde og relevans.

6. Ikke alltid feiret 8. mars

Interessant nok ble ikke 8. mars alltid brukt som datoen for Kvinnedagen. Forskjellige land feiret dagen på forskjellige datoer, avhengig av lokale hendelser og tradisjoner, før det ble konsolidert til 8. mars i kjølvannet av viktige hendelser, som for eksempel kvinners deltakelse i den russiske revolusjonen i 1917.

Disse faktaene fremhever den rike historien og mangfoldet av Kvinnedagen, som har utviklet seg fra sine røtter i arbeider- og sosialistbevegelser til en global dag for anerkjennelse og handling for kvinners rettigheter.

Se video – Tidslinje over de viktigste årstallene i kvinnehistorien:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com