søndag, november 29, 2020

6 tips til deg som sliter med eksamensangst

Mest lest nå

Kongeparet har ikke korona

Kongeparet er testet, og det er ikke påvist koronasmitte. Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen er ute av karantene og tilbake i offisielt virke...

Danseren blir samboer med Birgit Skarstein

Når man jobber tett på hverandre oppstår det vennskap. Birgit Skarstein (31) og Nate Kahungus dansepartner Helene Spilling (24) har blitt så gode venner...

Når kongen sa dette, gjorde det ekstra sterkt inntrykk på kongebiograf Harald Stanghelle

Det var ett øyeblikk som gjorde et helt spesielt sterkt inntrykk på kongebiograf Harald Stanghelle. Boken «Kongen forteller» som ble gitt ut i oktober reflekterer kong...

Det er helt normalt å bli nervøs før en eksamen. Det er kroppens måte å sørge for at du er klar til å utføre noe ekstra. For noen føles imidlertid minuttene med læreren og sensoren som en kamp om liv og død. Men heldigvis er det mye du kan gjøre med eksamensangst. For noen forsvinner angsten helt etterhvert, mens for andre blir angsten mindre og mindre, noe som gjør det mye lettere for dem å leve med det. Her får du våre 6 beste tips mot eksamensangst.

Ro deg ned med pusteøvelser

Selv om man er utrolig godt forberedt, så kan angsten og tvilen komme krypende jo nærmere eksamensdagen man kommer. Gode forberedelser er alfa og omega, og hvis du syns du mangler hjelp til å få det meste ut av tiden før eksamen, kan du finne analyser og hjelpemidler her.


Når forberedelsene er på plass, så handler det om å bevare fatningen. Noen få enkle pusteøvelser kan også hjelpe deg med å finne mer ro inni deg, slik at angsten blir mindre og kanskje til og med forsvinner helt.

Lær å håndtere vanskelige tanker med mindfulness

Hjernen din er en stor tankefabrikk. Gjennom livet ruller nye tanker ut på samlebåndet. Noen av dem er komfortable, mens andre definitivt ikke er hyggelige – de handler kanskje om alt som kan gå galt til eksamen. Drømmer du om ikke å bli så revet med av alle de dumme tankene, så kan mindfulness være løsningen for deg, slik som det er det for millioner av mennesker over hele verden.

Fortell læreren din hvordan du har det

Læreren din vil gjerne hjelpe! Men det krever at du forteller ham eller henne hvordan du har det med eksamen. Da kan læreren være ekstra oppmerksom på å støtte deg på eksamensdagen. Og det kan være en stor lettelse for deg – både å vite på forhånd og i selve situasjonen.

Avtal for eksempel at læreren din kanskje vil minne deg om å puste. Eller si at det er helt ok hvis du trenger en pause.

Snakk med familie og venner

Sett ord på angsten din… Og få den ut av kroppen! Ikke nøl med å fortelle venner og familie om hvordan du har det med eksamen. Da kan dine nærmeste nemlig også bedre støtte deg.

Tren og få en god dose endorfiner

Når du trener, pumper hjernen endorfiner inn i kroppen. Endorfiner gjør deg lykkelig og lindrer samtidig angst og stress. Så gå en tur, løp, sykle, svøm eller ta sit-ups når du føler uroen nærme seg.

Skriv – og bli kvitt angsten

Tankene kommer veldig lett til å gå i sirkler. Det forsterker følelsene dine, får det hele til å se mye verre ut enn det er. Her hjelper det å skrive ned tankene dine. Skriv hva du er redd for og hvorfor. Papiret og datamaskinen hjelper deg å redusere angsten. Tøm hodet og få det hele litt på avstand. På den måten tenker du tydeligere, og til slutt vil bekymringene dine føles litt mindre farlige. De mister stille og rolig makten sin, og du får mer kontroll. Dermed blir det enklere for deg å konsentrere deg, og dermed føle deg tryggere i eksamenssituasjonen.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter

Topptrent Northug klar på startstreken igjen i vinter

Etter pressekonferansen tidligere i høst der Petter Northug kommenterte rusproblemene sine har det vært stille fra skikongen. Nå bryter han tausheten.  I august ble Petter Northug...

Leah Behn forteller om tapet av faren

Leah Isadora Behn er gjest i podkasten «Schendis» denne uken. Der snakker hun også om tapet av pappa Ari Behn. Leah Isadora Behn (15) har...