in

60 år etter at James Bond dukket opp på kinolerret for første gang skal 60 ikoniske James Bond-gjenstander auksjoneres bort

Denne høsten kan James Bond-fans med fet lommebok sikre seg gjenstander fra Storbritannias mest kjente spion, 007.

Det er auksjonshuset Christie’s og EON Productions som står bak auksjonen «Sixty Years of James Bond«. Auksjonen feirer 60-årsjubileet til James Bond på skjermen, og inntektene skal gå til veldedighet.

Her tilbys det 60 ikoniske gjenstander fra de 25 Bond-filmene. 25 av gjenstandene auksjoneres ut på en live-auksjon i lokalene til Christie’s i London. Resterende samlerobjekter går under hammeren på en nettauksjon – også den i regi av det anerkjente auksjonshuset.

Live-auksjonen inneholder 25 gjenstander som består av kjøretøy, klokker, kostymer og rekvisitter, hvorav mange er relatert til den 25. Bond-filmen, No Time To Die. De siste seks gjenstandene som tilbys representerer hver av de seks skuespillerne som har spilt Bond: Sir Sean Connery , George Lazenby, Sir Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan og Daniel Craig.

På live-auksjonen i London finnes det kjøretøy som de fleste ville synes var eventyrlige – selv uten å kunne skryte av at det er et bruktkjøp fra selveste Bond. Fra filmen No time to die fra 2021 er det motorsykkelen fra Triumph, en Jaguar XF, en Aston Martin DBS Superleggera, En Range Rover Sport, en Aston Martin V8, Land Rover Defender 110 V8 og en ferdig oppripet Aston Martin DB5 stuntbil. Det er dessuten også en speedbåt fra The World is Not Enough. Estimatene på de mange kjøretøyene starter på 20.000 pund og går helt opp til to millioner pund.

Om du synes det er mye med 20.000 pund for en brukt speedbåt, så har Tom Ford-smokingen til agenten fra No Time Toe Die et prisestimat på 20-30.000 pund. Så det er ikke noe billigere å kle seg som Bond enn det er å kjøre som Bond. Smokingjakken fra Liense to Kill i 1989 er derimot bare ventet å gå i intervallet 6-10.000 pund. Den, og et Swarovski-egg fra Octopussy (1983) er blant de rimeligste gjenstandende på live-auksjonen. Agent Primos falske øye, også fra No Time To Die, er ventet å gå for 4-6.000 pund.

Nettauksjonen er åpen for bud mellom 15. september og frem til James Bond-dagen 5. oktober, da det feires at det er 60 år siden visningen av den aller første James Bond-filmen. Her er det totalt 35 gjenstander som spenner over samtlige 25 filmer ute for salg. Utvalget spenner fra plakater og rekvisitter til kostymer og opplevelser som representerer helt unike Bond-øyeblikk og trolig vil være ettertraktede blant de mange fansene den ikoniske britiske spionen har opparbeidet seg globalt og over alle generasjoner.

Nettauksjonen er prismessig mer tilgjengelig. Her startet estimatene på 200 pund, men minstebudene er i skrivende stund allerede oppe i 700 pund. Det er foreløpig høyeste budet for en stoff-logo av typen man syr på en jakke. Logoen er for Zorin, fra filmen A View to a Kill. Menyen fra Café Martinique i en av de tidligste James Bond-filmene, Thunderball (1965), er foreløpig nest lavest priset, og er lange før auksjonen avsluttes oppe i 900 pund idet det har blitt lagt inn seks bud.

Også på nettauksjonen er det en rekke antrekk som auksjoneres bort. For å få en ekte Bond-smoking må man riktig nok på live-auksjonen. Men det auksjoneres bort to dresser fra Tom Ford på nettauksjonen: Den ene fra filmen Spectre (2015) og den andre er fra Skyfall (2012). I tillegg kan man også sikre seg den marineblå silkekjolen Barbara Bach hadde på seg da hun spillte major Anya Amasovea i Spionen som elsket meg (1977). Selv om prisingen starter lavere enn på liveauksjonen vil trolig også nettauksjonen sikre betydelige beløp til de veldedige formålene.

Det er alt i alt 45 veldedige organisasjoner som skal dele inntektene som kommer inn fra live- og nettauksjonene.

Salgsutstillingen er åpen for publikum i Christie’s London-galleri fra 15. til auksjonsdagen 28. september.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dette er Dureks bursdagshilsen til prinsesse Märtha Louise

De beste gavene til farsdagen