Bruktkjøp og reparasjon er bra for miljø og lommebok, men det å få fraktet tingene gjør at mange heller bruker og kaster.
Markedet for brukt kjøp og salg fortsetter å vokse, men det er fortsatt et problem at mange ting ikke blir solgt – og mer enn 70 prosent sier at det hadde vært enklere å leie, reparere og kjøpe eller selge brukt hvis det fantes logistikk som i større grad kunne støtte prosessen.
– Stadig færre av oss eier egen bil, og transport av varer er ofte en bremsekloss for brukthandel, spesielt for større ting. Mange har helt enkelt ikke mulighet å hente eller levere tingene hjemme hos selger eller kjøper, sier daglig leder i Wanda, Lars Syse Christiansen.
Wanda henter og leverer på døren, og har som ambisjon at det skal blir like enkelt å handle brukt og ta vare på tingene som allerede finnes som det er å handle nytt på nett.
En undersøkelse gjennomført av Wanda og Circular Norway viser att 7 av 10 nordmenn i større grad kan tenke seg å benytte sirkulære tjenester (gjenbruk eller reparasjon) hvis logistikk og transport var enklere.
– Undersøkelsen bekrefter et behov for sirkulærlogistikk som støtter en voksende sirkulærøkonomi der leie, reparasjon og bruktkjøp utgjør viktige deler, sier Syse Christiansen.
I følge Circular Norway kaster norske husholdninger over 14 millioner tonn per avfall per år, og bare rundt 30 prosent av dette blir resirkulert
– Norge er dermed blant de dårligste i Europa på gjenbruk. Samtidig er verdiskapingspotensialet stort, I rapporten “Norge i Morgen” estimerer McKinsey potensialet for omlegging til en mer sirkulær økonomi til 46 milliarder kroner i økt verdiskaping og 14 000 nye arbeidsplasser i 2030, sier Syse Christiansen.
Han påpeker at en omlegging til en mer sirkulær økonomi er et kinderegg som både skaper store verdier, og kan redusere fotavtrykk og CO2-utslipp betydelig.