Hjem Familie 7 gode tips om hvordan dere kan få en vellykket familieferie

7 gode tips om hvordan dere kan få en vellykket familieferie

av Eivind Skår Ertesvåg

Sommeren står for døren og mange familier og par har store forventninger til dager fylte av romantikk, kvalitetstid, gode opplevelser og glade barn. Skuffelsen kan derimot bli stor og konfliktene krevende. Mange av dagene blir annerledes enn hva som var tenkt.

Alver familieterapi ved klinisk sosionom og familieterapeut Natalie Reyes-Lingjerde forteller at de ofte møter historier fra terapirommet om ferier som slett ikke ble som forventet. Om “sure” svigerforeldre, misfornøyde ungdommer og uromantiske ferier – alt annet enn ferie!

Som terapeut ser man også at når høsten kommer øker henvendelsene for familieterapi og parterapi. Til dagen gir Reyes-Lingjerde familieterapi til par i Nordhordland utenfor Bergen. For å sikre realistiske forventninger for familieferien råder familieterapeut Reyes-Lingjerde fra Alver familieterapi familier og par til å tenke gjennom og snakke med hverandre før ferien begynner.

Reyes-Lingjerde

Familieterapeut Reyes-Lingjerde forteller hvordan man kan få en vellykket familieferie.

Reyes-Lingjerde tror de aller fleste av oss må lære seg å senke forventningen til seg selv og andre. – Gi litt mer blaffen og la “humla suse”.

Men hvordan få til en vellykket familieferie eller ferie med partneren? Reyes-lingjerde sier det kan være lurt å sette seg ned i forkant å snakke sammen med reisefølge. Ferie defineres så ulikt. Hva som er ferie for familien Hansen er slett ikke det sammen som for familien Bøye.

Som nyetablerte kjærester kan det også være lurt å samkjøre planene for ferien.

Her får du familieterapeutens 7 gode tips om hvordan dere kan få en vellykket familieferie:

1. Snakk om forventninger

Før dere reiser, sett av tid til en familiesamtale. Snakk om forventninger til ferien, herunder hvilke utflukter dere ønsker, forventninger til hverandre som familie, hvilket aktivitetsnivå ønsker dere? (slappe av vs utforske).

Familieferie

Det kan være lurt å utforske hvilke forventninger barna har til ferien. Foto: Pixabay

Som forelder bør du være tydelig på hva du forventer av barna og la også dem få si noe om hva de ønsker å ha ut av ferien. Gi anerkjennelse for barnas/ungdommens
synspunkter, men vær tydelig på at ikke alle forventninger kan innfris!

Snakk så med partneren din om hvilke forventninger man har til hverandre.

2. Lag realistiske planer for parforholdet. Planene må være tilpasset barna, svigerforeldre og andre dere reiser med!

Mange par gleder seg til ferien. Endelig skal den romantiske delen av parforholdets pleies igjen. For å unngå skuffelse er det fint å ha snakket sammen på forhånd. Hva trenger dere av hverandre, egentid, opplevelser. Hva gir energi – hva stjeler energi? Har dere mulighet for å få barnevakt, prøv å organiser dette på forhånd. Alle par trenger litt tid for seg selv. Selv midt i ferien!

3. Avklar det økonomiske på forhånd

Drar dere på parferie eller sammen med andre familier er det lurt å avklare hvordan dere deler opp felles kostnader.

Reyes-Lingjerde ser også at den typiske bonusfamilien i dag også tjener på å ha
snakket igjennom dette på forhånd. Ofte kan et felles feriebudsjett løse flere unødvendige konflikter mellom bonussøsken. Det er kjedelig å komme hjem fra ferie med en opplevelse av at pengespørsmål har ødelagt deler av den gode stemningen. Her er det også viktig å unngå opplevelser av at “det blir urettferdig!”

4. Ta opp vanskelige tema som ulmer før dere drar på ferie og la dem “hvile” mens dere er bortreist!

Forsøk å ta “pause” fra hverdagens kjas og mas. Vær tilstede i øyeblikkene og forsøk å la
utfordringene bli igjen hjemme. Ved å la de vanskelige temaene hvile vil dere alle ha mer energi når dere kommer tilbake til hverdagen igjen.

Familieferie

Ferien er ikke en tid hvor man skal løse alle problemene. Foto: Pixabay

Går dere i parterapi – gjør en avtale med terapeuten om at ferien er en tid uten fokus på alt som ikke funker sier Reyes-Lingjerde.

5. Være frakoblet mobil, ipad og koble dere på hverandre!

Dette er lettere sagt enn gjort. Spesielt om du reiser med ungdommer ser Reyes-Lingjerde at det er krevende å skulle be dem stenge av mobilen, koble seg fra Snapchat og la være å svare på messenger. Men forsøk å sett ord på det. Fortell barna og ungdommene hvor viktig det er å være tilstede. Her og nå!

Som voksen er du også et forbilde og du er i dine barns søkelys hele tiden. Legg
vekk mobilen. Snakk sammen, spill brettspill, hør på musikk. Reiser du uten barn og kun med partneren din gjelder det samme. Vær tilstede!

6. Lytt til hverandres behov

Også barn og ungdommer har bruk for å slappe av, ha “egentid”. Gi hverandre rom, – som familie og som par. Kanskje er det fint å dele seg opp om man er et stort reisefølge. Alle behøver ikke være sammen hele tiden.

familieferie

I et reisefølge har alle forskjellige behov. Foto: Pixabay

Anerkjenne andres ønsker og lytt til behovene. Drar du med kjæresten din, men
ønsker aller mest å sitte på en solstol og lese en bok hele ettermiddagen – så si det! Ønsker ungdommen å sove, mens dere andre vil på stranden. La henne sove og gjør en avtale om å møtes til lunsj!

7. Ikke la deg påvirke av glansbildene på Instagram og Facebook!

Alle par og familier krangler, kjefter og diskuter. Alle har dårlige dager, kaotiske øyeblikk og stunder med lite søvn – Det vises bare ikke på Facebok!

Husk at de aller fleste kun legger ut bilder av de smilende barna, den vellykkede turen og fiskelykken. Husk at bak dette ligger det utallige sure barn, grinete ektefeller, kranglete båtturer, uromantiske øyeblikk og kvelder uten et eneste napp.

I samarbeid med Sosialnytt ønsker Alver familieterapi alle en riktig god ferie!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.