Har du vokst opp i Norge og er født etter 1970 vet du garantert hva en cherrox er. De vanntette barnestøvlene “alle” har hatt på beina når de har tasset på små barneføtter gjennom ruskevær.
Mannen bak Cherroxen heter Tore Hammervold. Han jobbet som markedsforsker hos Viking. Der fikk han etterhvert ansvar for produktutvikling.
Hele fabrikken sto i fare. Monoplax, som var Cherroxens forløper, solgte dårlig.
– Da sto valget mellom å gjøre et krafttak og utvikle støvelen eller legge ned fabrikken og selge. 15 millioner kroner sto på spill, noe som var svært mye penger den gangen, har Hammervold fortalt i et intervju med Romerikes Blad.
Han skjønte fort at det var en del mangler på monoplaxen. Sammen med en tysk designer og en norsk kjemiingeniør kom de frem til støvlene som har holdt utallige norske barneføtter tørre og varme.
Navnet kommer av skunnet som er frukt inni støvlene, chevreau, som består av geite- og okseskinn.
Mange tenker nok at mannen som har stått bak et så vellykket produkt har tjent gode penger. Men til Dagbladets økonomisatsing, Børsen, sier han at de bare var stolte for at de fikk jobben.
– Det var en god venn av meg som sa: «Du har jo blitt styrtrik, for du fikk vel ti kroner per par». Nei, jeg fikk ingenting, sa jeg. «Ingenting?» sa han. Han var professor og såpass skjønte han at der skulle det vært litt, sier Hammervold til Børsen.
Det tok et år å utvikle støvlene. I denne perioden sov Hammervold med en notisbok på nattbordet sitt for å få med seg de mange ideene som oppsto i denne krevende fasen.