in

7 overraskende gode grunner til å slippe ut luft

fis

Pleier du å fjerte i vei foran andre mennesker? Hva gjør du hvis har luft som må ut og du ikke er alene? Skulle du ønske at du hadde mindre luft i magen?

Å prompe, fise, fjerte eller slippe ut luft om du vil, er noe de fleste av oss skjuler for andre utenom kanskje de aller nærmeste, og skjer det et uhell blir vi ekstremt flaue. Men prompene dine skal du ikke holde igjen,  de kan faktisk si mye om kroppen din og om hvordan den har det.

Når vi spiser og kroppen tar hånd om næringsstoffene vi trenger, blir gass et uungåelig biprodukt skriver Tony Rehagen på WebMD.


Det er verre å ikke slippe ut luft, enn å ikke gjøre det. Her kommer syv punkter på hvorfor du ikke skal holde igjen luften.

LittleThings

1. Mindre følelse av oppblåsthet

Kanskje du har vondt i magen etter at du har spist? Magen sprenger på og du må åpne knappen i buksen? En liten fjert kan gjøre underverker.

Studier viser at magen eser ut fordi kroppens celler holder på mer veske enn vanlig, men det kan også være pga. gass som venter på å få kommer ut.

LittleThings

2. Bra for tykktarmen

Kanskje du ble fortalt som liten at det ikke var bra å holde på luft for lenge? Dette er helt riktig, og holder du inne luft over lang tid, kan det faktisk være skadelig.

Det er ikke slik at det er farlig å holde seg en liten stund, men det kan ha dårlig innvirkning på tarmen om du allerede lider av fordøyelsesproblem skriver Woman’s Heath.

LittleThings

3. Ett bra varslingssystem

Å fise er en kroppsfunksjon som du rett og slett ikke kan gjøre noe med. Luften må ut og den kan faktisk gi deg tegn på hvis noe ikke er helt som det skal i kroppen din. Ekstremt dårlig lukt, uvanlig mye gass og konstant smerte når du fiser, kan være tegn på at du bør oppsøke lege. Symptomene kan komme f.eks. hvis du er laktoseintolerant eller i verste fall være et tegn på tykktarmskreft.

LittleThings

4. Lukten er bra for deg

Ja, du leste faktisk rett. Å lukte på fisene dine, kan være bra for deg. Studier indikerer at forurensingen vi produserer i møkken vår, hydrogensulfid, kan beskytte oss mot fremtidige sykdommer.

Den illeluktende gassen er giftig, og blir farlig i store mengder, men i små mengder kan den «sulte» skadelige celler og forhindre fremtidige sykdommer som slag og hjerteinfarkt.

LittleThings

5. Hjelper deg å oppnå en balansert diett

For at kroppen vår skal ha det bra, trenger vi et balansert kosthold. Fisene dine kan hinte deg om hva du trenger. Ulike produkter gir ulik gass. Hvis du fiser veldig sjelden trenger du å spise mer fiber, spiser du f.eks. mye rødt kjøtt, kan du få mange illeluktende fiser skriver Woman’s Health.

LittleThings

6. Tegn på en glad mage

Dette visste du kanskje ikke, men glade mennesker fiser mer. Forskjellig mat  bidrar til ulik fordøying. Blomkål, hodekål og rosenkål hjelper deg å få en bedre fordøyelse.

Ifølge NPR setter disse grønsakene i gang tarmbakteriene dine, og en god fordøyelse innebærer også mer gass.

LittleThings

7. En stor lettelse

Er det ikke en god følelse å slippe løs en som du har holdt igjen lenge? Går du og holder deg mye, kan du bli sur, irritabel og ukomfortabel.

Det er jammen ikke noe galt i en liten fjert. Ble du lettet over å ha lest disse punktene? Du vil sikkert fortsette å holde utslipp av luft privat, men kanskje du vil være mer oppmerksom på luften som kommer ut?

Del gjerne videre med familie og venner, det er helt sikkert mange som har godt av denne informasjonen!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen er død

FHI-rapport: Innleggelser der korona er hovedårsak fortsetter å synke