Forskning viser at det å være snill mot deg selv er noe av det beste du kan gjøre for helsen din.
Du er kanskje flink å spise sunt, trene og ta fornuftige og «riktige» livsstilsvalg? Men visste du at det er én ting som kan gjøre en stor forskjell i hverdagen din: Vær snill mot deg selv!
Ifølge nettmagasinet The Healthy er faktisk eksperter enige om at det å være snill med seg selv er svært viktig for den generelle velværen.
Her er noen overraskende fordeler du kanskje ikke var klar over, men som forhåpentlig overbeviser deg om å være snillere mot deg selv:
1. Du opplever mindre stress
– Krask selvkritikk aktiverer det sympatiske nervesystemet – kamp eller flukt – og øker mengden stresshormoner som kortisol i blodet vårt, sier vitenskapsdirektør ved Stanford University Center for Compassion and Altruism Research and Education, Emma Seppala.
For mye kortisol kan føre til en rekke helseproblemer – alt fra vektøkning til kardiovaskulære problemer.
Om du sliter så søk heller å behandler deg selv slik du ville behandlet en venn som går gjennom en vanskelig tid – med støtte og forståelse, i stedet for kritikk.
2. Du senker pulsen
– Når man sliter føler man seg truet, og den naturlige trusselresponsen er å angripe problemet – som i dette tilfellet er deg selv, sier professor ved University of Texas i Austin, Kristin Neff.
Denne instinktive mekanismen er grunnen til at vi er så tilbøyelige til å være harde mot oss selv. Men ved å stenge ned kroppens «kamp-eller-flukt»-respons med vennlighet, vil pulsen og blodtrykket falle – noe som igjen er godt for den kardiovaskulær helsen.
3. Immunforsvaret ditt får en boost
Stress virker også inn på immunsystemet vårt. Dette er fordi vi i kamp-eller-flukt-modus bremser andre systemer midlertidig for å gi kroppen en sjanse til å håndtere trusselen
– Men med kronisk stress forblir de andre systemene bremset. Du kan motvirke denne dynamikken ved å være snillere mot deg selv. Immunfunksjonen ser ut til å bli forbedret av selvmedfølelse, sier Neff som er en pioner på dette forskningsfeltet.
Det finnes til og med rapporter om at folk opplever færre symptomer som hoste og forkjølelse – alt er relatert til stressreaktivitet.
4. Du vil bli mindre engstelig og deprimert
Ikke overraskende fører det å være hard mot oss selv også til psykiske problemer som angst og depresjon.
– Det er mye litteratur om at økt selvmedfølelse reduserer depresjon, sier Neff.
– Med egenkjærlighet husker du vanlig menneskelighet – at feil, fiasko og kamp er en del av den menneskelige tilstanden, som frigjør deg fra en følelse av isolasjon, sier Neff.
5. Du vil holde deg til slankemålene dine
Å være snill mot deg selv og leve på et godt følelsesmessig sted kan bidra til å kutte ut stress- spising.
– Egenkjærlighet hjelper med å holde slankemålene fordi det hjelper deg å håndtere følelsene dine, og ofte er vår usunne spiseatferd drevet av problemer rundt det å regulere følelser, sier Neff.
6. Du vil takle kroniske smerter bedre
Ved å endre tankesettet ditt fra kritikk til medfølelse, kan du faktisk endre hvordan kroppen din reagerer på smerte.
– Folk rapporterer færre smerter og opplever mindre fysisk smerte, sier Neff.
Hun viser til at smerte ofte er forårsaket av spenning og motstand, så når vi myker opp litt i motsetning til en hard og reaktiv holdning, har det også en tendens til å redusere mengden smerte vi fysisk opplever.
7. Du klarer lettere å kvitte deg med dårlige vaner
Du vil slutte å røyke! Eller kvitte deg med andre uvaner. Studier viser at egenkjærlighet kan bokstavelig talt hjelpe deg med å kutte røyken.
– Det var en studie som viste at det å trene mennesker i egenkjærlighet i tre uker hjalp folk til å slutte å røyke, sier Neff.
Fordi mange røykere vet at det ikke er bra for dem, kan manglende evne til å slutte oppleves som skamfult, men å behandle deg selv vennlig med erkjennelsen av at det er vanskelig å slutte, kan det faktisk hjelpe deg med å bli mer vellykket.
Dette funnet gjelder forøvrig enhver dårlig vane du ønsker å dempe:
– En annen studie viste at det bidro til å redusere alkoholbruk, sier Neff.