Dersom du svarer ja på fire av disse sju spørsmålene bør du se på forholdet ditt til jobben.
Arbeid har mange gode sider. Det å ha en jobb er essensielt og positivt for de fleste av oss. Men noen har likevel et tvangsmessig forhold til det å arbeide. De organiserer hele livet rundt arbeid, og fortsetter å engasjere seg i jobben til tross for at det skaper problemer for dem. De føler stadig for å arbeide mer, enten de liker det eller ei – ute av stand til å løsrive seg. Disse kalles arbeidsnarkomane, skriver Psykoligitidsskriftet.
Hver 12. ansatte klarer ikke å avslutte arbeidet, og defineres av forskerne som arbeidsnarkomane. Det går ut over både mellommenneskelige forhold, fritidssysler og helsa, viser en norsk undersøkelse NRK har omtalt.
Forskerne fant at forekomsten av arbeidsnarkomani var omvendt proporsjonal med alder. Det vil si at det var flere yngre enn eldre arbeidstakere som ikke klarte legge vekk jobben ved arbeidstidens slutt.
I denne studuen defonerte forskerne en rekke personlighetstrekk som de målte mot hvor opptatt folk var av jobben, og fant at personlighet spilte en stor rolle for graden av arbeidsnarkomani:
Ansatte som ble ansett å være omgjengelige, nevrotiske, intellektuelle eller kreative hadde vanskeligst for å avslutte arbeidsdagen. De som ble beskrevet som utadvendte eller samvittighetsfulle hadde ikke en slik tilbøyelighet.
Kjenner du deg «ofte» eller «alltid» igjen i minst fire av disse spørsmålene, kan det tyde på at du har et avhengighetsforhold til jobb:
- Tenker du på hvordan du kan frigjøre mer tid til å jobbe?
- Jobber du mye mer enn du egentlig har planlagt/tenkt?
- Jobber du for å redusere følelser av skyld, angst, hjelpeløshet, depresjon?
- Blir du stresset dersom du blir forhindret fra å jobbe?
- Blir du oppfordret av andre til å redusere jobbingen, uten å høre på dem?
- Nedprioriterer du hobbyer, fritidsaktiviteter og/eller trening på grunn av jobben din?
- Jobber du så mye at det går utover helsen din?