in

7 tegn på at du lider av jernmangel

jernmangel
jernmangel

Det er slett ikke uvanlig å gå rundt med jernmangel uten å vite om det. Spesielt kvinner er utsatt på grunn av menstruasjonen. Heldigvis er det en enkel sak å rette opp.

Jernmangel kan gi mange plagsomme symptomer. Her er 7 tegn på at du bør sørge for å gi kroppen din mer jern:

1 Du blir lett andpusten

Med lite jern i kroppen blir det vanskeligere for kroppen å ta opp oksygen. Hvis du føler at du ofte må stoppe opp for å hente igjen pusten, kan det være et tegn på at du lider av jernmangel.

2 Du er ofte trøtt

trøtt
Er du regelmessig trøtt? Det kan være tegn på jernmangel. Foto: Pixabay

Kroppen trenger jern for å kunne lage hemoglobin, som er stoffet som transporterer oksygen rundt i kroppen. Regelmessig trøtthet og utmattelse kan derfor være et tegn på at kroppen han for lite jern.

3 Det gjør vondt i musklene

Om du har trent eller anstrengt deg fysisk, kan jernmangel gi smerter i musklene. Om smerten er såpass intens at det kjennes ut som om det brenner konstant, er sjansen stor for at du lider av jernmangel. Kroppen trenger nemlig jern for at musklene skal bli som normale igjen.

4 Hodepine

Jernmangel forårsaker trøtthet og det kan ofte gi hodepine. Den kan bli så kraftig at man blir kvalm.

5 Negler som knekker

negler knekker
Knekker neglene lett? Da kan du lide av jernmangel. Foto: Pixabay

Ta en titt på neglene dine, for der kan man nemlig enkelt se om man lider av jernmangel. Har du negler som lett deler seg og knekker lett, kan det være et resultat av jernmangel.

6 Jernmangel gjør deg trist og deppa

Jernmangel påvirker også din psykiske helse. Om du føler deg deppa og umotivert uten å vite hvorfor, kan det være på grunn av lite jern.

7 Du blir ofte syk

Jernmangel gjør immunforsvaret svakere, som fører til at vi blir mer mottakelig for å bli smittet av bakterier, virus og andre sykdommer.

Enkel blodprøve

Mistenker du at du lider av jernmangel, kan du ta en tur til legen og finne ut av det med en enkel blodprøve. Får du beskjed om at du har for lite jern, kan du ta tilskudd. Ellers finnes det mye mat som er proppfull av jern.

Eksempler på mat som er rik på jern:

Kjøtt, leverpostei, egg, skalldyr, nøtter, belgfrukter, frø og blodpudding.

Kilder: Lommelegen.noLivsmedelsverketKurera.seMå BraHälsoliv

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Britisk general: – Hæren må forberede seg på å kjempe i Europa igjen

katten

Ingen ville ha katten Toby på grunn av hans utseende