Hjem Helse 7 tegn på at man skjuler en depresjon

7 tegn på at man skjuler en depresjon

Her er de vanligste trekkene.

Mellom 6 og 12 prosent lider til enhver tid av depresjon i Norge. Langt flere rammes i løpet av livet. Det viser tall fra folkehelseinstituttet. 

Ofte er depresjonen uoppdaget og udiagnostisert, og holdes godt skjult av personen som har lidelsen. 

Det finnes riktignok trekk som går igjen hos personer som skjuler en depresjon. Her er 7 av de vanligste:

1) Man passer på å hele tiden være opptatt

Folk som skjuler en depresjon kan ofte være svært påpasselige og flinke til å holde seg opptatt med ulike ting – det være jobb, fritidssysler eller gjøremål i hjemmet. 

Men psykologer advarer mot at det å holde seg opptatt også fungerer som en måte å unngå problemene på. 

– Pass på at du ikke forhindrer deg selv i å adressere de underliggende årsakene til depresjonen, sier terapeut Yvonne Sinclair til PBS Online. 

2) Ulike fysiske plager

Folk som lider av depresjon kan skjule seg bak mindre fysiske lidelser. Som regel er disse innbilte og ufarlige, men kan samtidig gjøre det vanskelig for en lege å gi en korrekt diagnose. 

Pasienter som ikke selv erkjenner at de er deprimerte rapporterer ofte at de plages med symptomer som smerter, pusteproblemer og hjertebank. 

3) Man gjør en ekstra innsats for å virke glad og fornøyd i sosiale settinger

Mange pårørende tror at deprimerte personer nærmest utelukkende er nedstemte og tilbaketrukne. Sannheten er at folk som lider av depresjon kan være svært oppstemt i sosiale lag. For mange er det mulig å sette til side egne problemer når det kreves. 

depresjon
Noen ganger krever det veldig mye å være sosial. Foto: Canva

Å fungere i sosiale settinger er et bevis både for omverden og seg selv på at man faktisk ikke lider av en depresjon. 

– Veldig ofte når noen er deprimerte, er det stor avstand mellom hva en viser utenpå og hvordan en har det inni seg, sa seniorrådgiver i Norsk psykologforening, Anders Skuter, til Aftenposten.

4) Utbrudd av sinne og frustrasjon

En av de sterkeste følelsene som er forbundet med depresjon er sinne. Og en som er deprimert vil med større sannsynlighet vise sin frustrasjon som utbrudd av sinne. 

– Sinne er en vanskelig følelse å takle, men det er egentlig en naturlig reaksjon på at vi er frustrerte. Å bli sint kan virke som noe som bare får deg til å føle deg verre, men når du ikke sinnet løs, har man en tendens til å la det gå utover deg selv, skriver psykolog Lisa Firestone i tidsskriftet Psychology Today

5) Man er god til å unnskylde egen oppførsel

Å ha en god grunn for hvorfor man ikke er med på ting, eller hvorfor man ikke klarer å komme seg ut av senga, er de som skjuler en depresjon gode på. 

– De vet hva de skal si for å unngå oppmerksomhet. Ofte vil man ikke innse at man er i ferd med å nå et bunnivå, så man vet også hvordan man skal skjule det for andre, skriver skribent Lexi Herrick i Huffington Post

6) Både døgnrytme og hverdagslige rutiner lider

De som skjuler en depresjon er oftere plaget med søvnproblemer og dårlige rutiner. 

depresjon
Folk som er deprimerte har ofte søvnvansker. Foto: Canva

Søvnproblemer regnes som et sentralt symptom på depresjon, ifølge helsenettstedet WebMD. Forskningen viser også at unormale spisemønster og mangel på rutiner har en direkte kobling til depresjon. 

7) Man leter etter mening i livet 

Alle vil ha mening med livet. Vi ønsker å vite at det vi gjør er verdt å drive med, og vi ønsker å vite at vi er på rett vei, skriver Huffingtonpost.

Mange av de som lever med en skult depresjon vil også disse tingene, men de er ute etter å tilfredsstille en følelse i dem selv som alltid vil ha mer. 

Det gjør at man føler at man ikke når opp til målene. Noe som kan gi en redsel for å skuffes. Begge disse følelsene er noe som kan bygge videre til å bli en depresjon.

Folk som lever med dette overkompenserer ved at de alltid vil ha mer. De endrer retning ofte, og de blir ofte ekstremt involvert i det de driver med, ifølge nettstedet. 

LES OGSÅ:

  1. adhd
Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com