Hjem Historier fra livet 8-åring ga sjokoladebiten sin til en gravid kvinne i konsentrasjonsleiren – 70 år senere får hun sin takk

8-åring ga sjokoladebiten sin til en gravid kvinne i konsentrasjonsleiren – 70 år senere får hun sin takk

Dette er en utrolig historie om hvordan litt hjertevarme kan sette dype spor i mennesker.

Francine Christophe ble født i året 1933, samme år som Hitler kom til makten. Francine var jøde og hadde klær med påsydd jødisk stjerne. Som mange andre jøder, ble hun og familien en dag transportert til konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.

Siden Francine var et lite barn, fikk moren hennes lov til å ta med seg et par småting inn i leiren. Moren valgte å ta med seg to små sjokoladebiter. Hun sa til Francine: «Disse skal vi spare til en dag du føler deg svak, da vil en av disse sjokoladebitene gjøre deg bedre igjen.»

Det var en gravid kvinne som var fanget sammen med dem, Helene het hun. Francine husket godt hvor tynn denne damen var. Dagen kom da hun skulle føde, og moren til Francine hjalp henne under fødselen. Kvinnen var svak og da sa moren til Francine:

«Husker du sjokoladebitene? Hvordan føler du deg nå? «Jeg føler meg bra, sa Francine.»

«Kan du gi en sjokoladebit til denne kvinnen, hun er svak og kan dø», sier moren så. Francine nikket, gikk og hentet sjokoladebiten og ga den til den fødende kvinnen.

Barnet ble født, en liten jente som var liten og veldig svak, men heldigvis gikk bra med henne og de ble satt fri seks måneder senere.

70 år etter hendelsen, skjer det noe rart. Francine arrangerer en konferanse for alle som var i eller var berørt av konsentrasjonsleiren. Temaet for konferansen var: Hva hadde skjedd dersom ofrene for leiren hadde fått tilbud om psykologisk hjelp?».

En kvinnelig terapeut skulle tale ved konferansen. Hun gikk frem foran publikum og startet talen sin: «Jeg bor i Marseille, hvor jeg jobber som psykolog. Jeg vil begynne dagen i dag med å gi noe til Francine Christophe.»

Hun tok frem en sjokoladekake og ga den til meg, sier Francine i videoen under. Og så sa hun: «Jeg er barnet.»

Se den rørende videoen under med flere detaljer.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com