in ,

8 måter kroppen din kan si i fra om at nyrene er skadet

Nyrene har mange viktige funksjoner, men det viktigste nyrene gjør er å fjerne avfallsprodukter og overflødig væske fra blodet.

Normalt sett har vi mennesker to nyrer, men det er ingen problem å leve som normalt med en nyre. Men å ha minst en nyre er vi helt avhengig av, uten nyrefunksjon kan ikke bein, muskler eller hjerne fungere lenger, og vi dør.


Men hvordan skal man vite at nyrene har blitt skadet eller ikke lenger fungerer optimalt? De fleste som opplever nyresykdommer har som regel få symptomer på et tidlig stadie. Tretthet og kløe kan imidlertid være et tidlig tegn på at noe er gale med nyrene, men hvem er ikke trett og opplever å klø fra tid til annen da?

De fleste som opplever nyresykdommer har som regel få symptomer på et tidlig stadie.
De fleste som opplever nyresykdommer har som regel få symptomer på et tidlig stadie.

Det er imidlertid en del ting man kan følge med på, og som kan gi en advarsel på at ikke alt er som det skal med nyrene. Man skal ikke bli paranoid dersom man har noen av symptomene nedenfor, men dersom man kan krysse av for flere av dem er nok en tur til legen å anbefale.

1. Hevelser

Når nyrene begynner å svikte, kan de kvitte seg med overflødig væske litt og litt, dette kan føre til at ansiktet blir oppsvulmet og hovent. Også ledd kan bli hoven dersom nyrene er i ferd med å svikte.

2. Endring av urin

De mest åpenbare og tidlige tegn er disse: (Som du ser er det stor variasjon)

  • Problemer med vannlating.
  • Mørk urin, sjeldnere vannlating og små mengder urin ved hvert dobesøk.
  • Matt farge på urinen, hyppige dobesøk og store mengder urin hver gang.
  • Skummende urin.
  • Ofte behov for å urinere i løpet av natten.

3. Utslett i huden

Oppsamling av avfallstoffer i kroppen kan knyttes til nyresvikt – huden får da mye utslett og kløe. Alt avfallet blir samlet opp i blodet og gjør at huden ser usunn ut, samt blir tørr og irritert.

4. Utmattelse

Hvis nyrene er friske produserer de EPO (erytropoietin), et hormon som gjør at flere røde blodlegemer bringer oksygen til der det trengs i kroppen. Hvis antallet av røde blodlegemer senkes, vil man føle seg utmattet, det vil også ha en innvirkning på hjernen og musklene. Dette er også et tegn på alvorlig anemi.

5. Tung pust

Dette er et vanlig problem, men det kan være knyttet til nyreskader. Hvis kroppen ikke har nok oksygen, er det på grunn av et for lavt antall røde blodceller.

6. Smak av metall i munnen

Avfallet som akkumuleres i blodet vil endre hvordan mat smaker og til og med føre til dårlig ånde hele tiden. Et annet tegn på nyreskade er at man plutselig får dårlig appetitt.

7. Smerte

Verk i øvre del av ryggen er et annet symptom på nyreskader – det er det samme området hvor nyrene mer eller mindre er plassert. Smerten kan utløses enda mer ved infeksjoner eller nyrestein.

8. Dårlig konsentrasjon og svimmelhet

For lite oksygentilførsel til hjernen er et klart tegn på alvorlig anemi, men også nyresvikt. Det vil gjøre at man har vanskelig for å holde fokus og konsentrere seg, du blir svimmel og får problemer med å huske.

Du kan også lese om hvordan kroppen kan advare deg mot et hjerteinfarkt.

Kilder: NHI, Helsebiblioteket

Det viktigste du kan gjøre for å holde nyrene friske er å holde deg i god fysisk form. Trening har god innvirkning på muskelfunksjon, senker blodtrykket og reduserer kolesterolnivået. Et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker er også forebyggende for nyreskader. Del gjerne informasjonen videre. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

10 år gammel jente fremfører en vanskelig låt – I løpet av sekunder snur alle dommerne stolen sin!

Vår aller siste påskeaften