Hjem NyheterTruecrime 80-åring svindlet for 100 000 kroner: Til tross for at politiet kjenner identiteten til Vipps-mottakeren er saken henlagt

80-åring svindlet for 100 000 kroner: Til tross for at politiet kjenner identiteten til Vipps-mottakeren er saken henlagt

Isabell Byes 80 år gamle mormor nylig ble loppet for 98 499 kroner gjennom en Vipps-svindel.

Saken ble politianmeldt, men selv om identiteten til Vipps-mottakeren er kjent henla politiet saken etter mindre enn en uke. Det forteller Isabell Bye til Ringsaker Blad. Hun er fortvilet.

– Vi fikk beskjed om at saken er henlagt på grunn av manglende behandlingskapasitet. Så det er altså ikke noe hjelp å få fra politiet i slike saker, sier Isabell Bye til Ringsaker Blad.

Mormoren hennes ble oppringt av noen som ga seg ut for å være fra politiet. Hun ble gjort oppmerksom at hun måtte flytte pengene sine fra en konto som de fryktet var utsatt for en svindel. Deretter ble mormoren satt over til en som politiet påsto var fra banken. Her fikk mormoren beskjed om at hun kunne Vippse pengene til et oppgitt nummer i to omganger.

Svindlerne spiller på eldres frykt for å bli svindlet. Og det er flere som har gått i samme fella som Isabells mormor. Hun synes likevel at det er en mager trøst at det er mange i samme båt som henne.

– Jeg synes dette er flaut og jeg føler meg skikkelig dum. Jeg har jo alltid vært så forsiktig, og jeg kan nesten ikke tro at jeg gikk så grundig fem på i dette tilfellet, sier mormoren som får støtte av barnebarnet sitt. 

Barnebarnet som kan fortelle at mormoren normalt sett er en veldig kritisk dame, har vondt av hvordan hendelsen har preget mormora. Ikke bare økonomisk, men også hva livskvalitet angår.

Spoofing-svindler over telefon har blitt mer og mer vanlig, og svindlerne blir stadig mer utspekulerte.

Politiets numre misbrukes av svindlere

Sosialnytt har tidligere skrevet om en telefonsvindler som utga seg for å være fra politiet og fikk en dame i 60-årene til å oppgi bankdetaljer, for så å overføre 750.000 kroner fra kontoer hun disponerte. 

Denne svindleren snakket godt norsk og var både høflig og overbevisende, og misbrukte et telefonnummer registrert på Oslo politidistrikt.

– Dette er en type svindelsak vi har sett svært mye av i det siste, og det har blitt et alvorlig samfunnsproblem. Svindler som dette foregår ikke på dårlig engelsk, slik som det gjorde før i tiden, har Rune Skjold som er seksjonssjef ved finans- og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt tidligere advart mot.

Han forklarer at svindlerne nå ofte fremstår som både veltalende og høflige – og søker å hjelpe offeret med et problem personen skal ha.

– Men politiet eller andre offentlige eller private instanser vil aldri spørre deg om personlige detaljer slik som BankID-koder eller passord, presiserer Skjold.

Ettersom denne svindeltrenden brer om seg har politiet tidligere i år gått ut med råd til almenheten mot svindlere.

Vær skeptisk når noen spør om din personlige informasjon

Kriminelle finner på alle mulige slags historier for å forsøke å lure deg til å gi fra   deg penger eller personlig informasjon.

De kan late som de er fra politiet, skatteetaten, banken din eller noen andre du stoler på for å forsøke å stjele dataene eller pengene dine. Gi aldri fra deg informasjon til noen som kontakter deg uten at du forventer det.

Bruk sterke passord

Passord er nøkkelen til ditt digitale liv. Sørg for at nøkkelen er sterk!

Enkle passord er enkle å gjette. Ikke bruk ord fra ditt privatliv (fotballaget, kjæledyret, navnet på barna dine osv.) og ikke del passordene med noen! Bruk alltid et eget passord for e-post.

Rapporter alle bedrageriforsøk til politiet

Politiet kan ikke stoppe kriminalitet vi ikke har kunnskap om foregår. Selv om du ikke har tapt penger eller data, bør du melde alle forsøk på bedrageri eller datakriminalitet du blir utsatt for til politiet.

Alle bidrag til politiets etterforskning hindrer de kriminelle og reduserer skadevirkningene av kriminaliteten. Rapporteringen bidrar også til analyse av trender og lage informasjonskampanjer for å beskytte befolkningen og virksomhetene.

Dersom du er i tvil: Legg på og ring tilbake. 

Ved endring av visningsnummer (spoofing) hvor gjerningspersonene ringer fra et kjent telefonnummer til en bank, eller fra politiets telefonnummer, så virker dette bare i utgående anrop. 

Dersom du legger på og ringer tilbake vil du komme til den ekte banken eller til det ekte politiet. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com