Forsiden Forskning 9 grunner til at besteforeldre er så viktig i et barns liv

9 grunner til at besteforeldre er så viktig i et barns liv

At besteforeldre spiller en viktig rolle i et barns oppvekst kan nok alle som har vokst opp med en god relasjon til sine besteforeldre skrive under på. En rekke forskning kan også fastslå hvor viktig det er for barn å ha besteforeldre. 

Barn kan dra stor nytte av besteforeldre som er involvert i deres liv. Men besteforeldre har også fordeler fra forholdet til barnebarna sine.

En studie fra Boston College fant at «et følelsesmessig nært forhold mellom besteforeldre og barnebarn er forbundet med færre symptomer på depresjon for begge generasjoner.»

Reklame

Her har vi listet opp ti gode grunner til hvor viktig besteforeldre er gjennom oppveksten til et barn.

1. Besteforeldre gjør en forskjell i barnebarnas liv

Besteforeldre kan gjøre stor forskjell i sine barnebarns liv. Mer enn halvparten av besteforeldre ser sine barnebarn minst en gang i uka, mens 92% av besteforeldre rapporterer å ha skiftet barnebarns bleie. Denne omsorgen fra besteforeldre manifesterer seg i sunnere lykkelige barnebarn.

I følge Huffington post uttaler Dr. Karl Pillemer fra Cornell University: «Forskning viser at så mange som 9 av 10 voksne føler at besteforeldre har påvirket deres verdier og atferd.»

En annen undersøkelse av besteforeldre bekrefter at besteforeldre er komfortable med å gi råd til sine barnebarn. For eksempel sier 78% av besteforeldre at de har diskutert verdier med barnebarna sine. Besteforeldre har også en viktig rolle som underviser i familiehistorie.

2. Flere og flere av oss har besteforeldre

Foto: Pixabay

Ettersom levealderen vår stiger, betyr det også at flere og flere av oss vil vokse opp med å ha besteforeldre i livene våre. Tidligere døde man i yngre alder, og de kommende generasjonene vil sannsynligvis ha besteforeldrene enda lenger hos seg, gjerne gjennom hele oppveksten.

3. Foreldre skiller seg 

Ekteskap er ikke nødvendigvis noe som varer livet ut lenger. Mange velger å ta ut skilsmisse, i 2017 var det i følge SSB nesten 10.000 skilsmisser i Norge. Det vil for mange barn medføre en sorgreaksjon og en splittelse av familien.

I slike tilfeller vil besteforeldre kunne spille en særdeles viktig rolle som en trygg og god havn hvor alt er som det alltid har vært.

4. Besteforeldre er oppdratt til å gi noe tilbake 

Foto: Pixabay

De eldre generasjonene er generelt kjent for å være sjenerøs med tid og penger, og dette gjelder så absolutt for besteforeldre.

Besteforeldre utgjør 45% av kontantdonasjoner til ideelle organisasjoner ifølge en amerikansk besteforeldreforening (AGA) undersøkelse.

Dette gjelder i høyeste grad for barnebarna også. Mens foreldrene kanskje både er utslitt og lei, vil en besteforelder sjelden si nei til å ta barnebarna med på en aktivitet eller tilbringe helgen med dem. Og barna? Ja, de merker så klart at her er de ønsket!

LES OGSÅ
Etter 20 år fikk Arne (91) endelig tatt en dukkert i havet igjen. Hjemmetjenesten sørget for at drømmen gikk i oppfyllelse

5. Besteforeldre elsker rollen sin 

I følge en undersøkelse utført av AGA, svarer 72% av alle besteforeldre at «det å være besteforelder en en av de absolutt med tilfredsstillende tingene i livet.»

6. Besteforeldre har en unik erfaring 

Når man tenker på det, hvem kan bedre gi råd og hjelpe med å oppdra barn enn noen som allerede har gjort det med hell? Besteforeldre bruker sine gode erfaringer med hva som fungerte og ikke fungerte med deres egne barn i samspillet med barnebarn.

AGA-undersøkelsen indikerte at 63% av besteforeldre sier at «de gjør en bedre jobb med omsorgen for barnebarn enn de gjorde med sine egne.»

7. Dagens besteforeldre er aktive mennesker 

Foto: Pixabay

Dagens typiske besteforeldre sitter ikke bare i gyngestoler med tepper på lårene sine; de er aktive. I følge AGA-undersøkelsen er 43% av besteforeldre aktiv med trening eller sport, og 18% danser.

Besteforeldre er også generelt opptatt av at barn skal være ute i friluft, drive med sport og gjerne gå på ski. De representerer mange sunne verdier som går mer og mer tapt i en nåtid fylt av mobiltelefoner, dataspill, nettbrett og TV.

Samtidig er dagens generasjon av besteforeldre oppdatert på teknologi og sosiale medier. Undersøkelsen viser at 75% av dagens besteforeldre daglig bruker internett og halvparten er på sosiale medier.

8. Gode lyttere

I en travel hverdag er det ikke alltid at foreldre har like god tid til å sette seg ned og bare prate med barna. Høre om hverdagen deres, høre hvordan det var på skolen eller på forrige helgs klassefest. Besteforeldre derimot, har masse tid og elsker å bruke denne tiden på å høre barnebarna fortelle.

En annen undersøkelse viser at barn som har jevnlig kontakt med besteforeldre, har mindre atferdsproblemer enn barn som ikke har kontakt med besteforeldre. Kanskje det er nettopp fordi disse barna blir hørt mer?

9. Alternative tilknytningpersoner 

Kjersti Hildonen er psykologspesialist og avdelingsleder for Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune. Til klikk.no forklarer hun hva som er viktig med relasjonen mellom besteforeldre og barnebarn.

– Dersom besteforeldre er tydelig tilstede for barnebarna, kan de fungere som alternative tilknytningspersoner og etablere et betydningsfullt følelsesmessig bånd til barna. Slike bånd knyttes særlig ved at besteforelderen er oppmerksom på barnas signaler, og lar barna dele både gleder, erfaringer og sorger med seg

Som du ser så har du som besteforelder en rekke punkter for hvorfor du har en unik posisjon i dine barnebarns liv. 

Trykk på deleknappen dersom du elsker rollen som besteforelder! 

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Truls og Eyvind har delt et bilde som får tusenvis til å le!

Til høsten er det klart for en ny sesong med "Truls ala Hellstrøm". Men de to kompisene har ikke glemt hverandre i løpet av...

Da Tony måtte flytte inn på pleiehjemmet måtte han etterlate katten sin hjemme. Men så fikk en snill nabo en plan

Da Tony fikk slag og måtte flytte på pleiehjem, var det ikke lett å si farvel til det livet han var vant til å...

Den 72-år gamle kvinnen ønsket seg en gammel og uønsket hund – se hvem hun endte opp med

Ikke alle hunder er like heldige her i livet. Heldigvis er de fleste så heldige at de finner nye eiere allerede fra fødselen av,...

Lars Monsen med utradisjonell metode da han sjekket opp Trine Rein

At Lars Monsen er en tøffing er det ingen tvil om, noe vi alle har vært vitne til utallige ganger på tv. Enten han krysser...

Bildet av den fire år gamle jenta i rullestol går viralt. Kan du se hvorfor?

Fire år gamle Maren Anderson sitter i rullestol. Det har hun gjort hele livet. En dag var Maren ute og handlet med foreldrene sine,...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT