Du er sur, men du vet ikke helt hvorfor.

Kan årsaken ha en enkel forklaring? 


Huffington Post har laget en aldri så liten liste over vanlige (og uskyldige) ting som kan ødelegge det gode humør.

1) Du får ikke i deg nok frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker er ikke bare en kilde til fysisk styrke, det viser seg å være et gode for den mentale styrken også.

Da forskere så på sammenhengen mellom kosthold og trivsel hos 80.000 briter var resultatet at de som spiste syv 80 grams porsjoner av frukt og grønnsaker hver dag også scoret høyest på psykisk velvære, det vil si faktorter som lykke, angst, nedstemthet og psykiske lidelser.

2) Du har ikke fått nok sol

Kommer du deg ikke ut i sola? Vel, det kan rett og slett gjøre deg nedstemt og deprimert.

Det viser i hvert fall forskning som Huffington Post viser til.

Forskere ved Zayed University fant nemlig ut i en studie av 20 personer med lave D-vitamin-nivåer og symptomer på depresjon at personer som var mer i sola også hadde færre symptomer. De delte nemlig opp gruppen på 20, sendte noen i sola og ba noen holde seg innendørs.

3) Du er dehydrert

Bare det å være litt dehydrert kan være nok til at du blir sliten, blir mindre fokusert og dårligere humør både når du trener og hviler. Det viser en 2012-studie i tidsskriftet Journal og Nutrition, gjengitt i Time Magazine.

Men for all del, ikke overdriv. Vi har tidligere skrevet om det å drikke for mye væske.

4) Du jobber for mye

De som jobber for mye får ikke bare dårligere fysisk helse. De er også mer utsatt for mentale problemer også. En studie fra Kansas State University viste at folk som jobbet mer enn 50 timer i uka hadde dårligere fysisk og mental helse.

Løsningen? Du må lære deg å prioritere avkobling, skriver Huffington Post.

5) Du bruker for mye tid på sosiale medier

En fersk studie fra Østerrike viser at jo mere tid du bruker på sosiale medier jo dårligere blir humøret.

Hvorfor? Fordi folk føler at tiden de bruker på sosiale medier er bortkastet tid.

– Det er ikke så overraskende. Når du gjør noe som du ikke synes er meningsfullt, er det ikke så rart du blir i dårlig humør, sier forsker Christina Sagioglou til Huffington Post.

6) Du har dårlig holdning

Nei, vi snakker faktisk ikke om innstillingen din her. Med holdning mener jeg sittestilling.

Å rette opp ryggen er ikke noe pappaen din fortalte deg for ingenting, viser en studie fra San Francisco State University. I studien konkluderte man med at folk som forandret holdningen sin til en mer rakrygget stilling også forbedret både humør og energinivået i kroppen.

LES OGSÅ: Denne jenta beskriver ADHD på en unik måte – Alle burde lese dette!

7) Du har flirt (og smilt) for lite

En god latter kan forbedre din hukommelse og redusere stressnivået i kroppen din. Det viser en studie ved Loma Lindu University som er gjengitt i Huffington Post.

Men du trenger ikke en gang å flire. Bare et lite smil får stressnivået i kroppen til å gå ned, skriver The Atlantic.

8) Du er sliten og trøtt

Kanske ikke så overraskende at denne var å finne på listen. Men det har da aldri skadet å påpeke selv det åpenbare, for påminnelsen skyld.

For lite søvn, også i små mengder, kan føle til en økt følelse av både sinne og tristhet, viser en studie fra Harvard University.

9) Du har vært for lite ute i naturen

Vært for lenge i byen og tråkket opp og ned de samme gatene? Det kan være grunnen til at du er så sur og grinete hele tiden.

Universitetet i Michigan kunne i en mindre studie (finansiert av miljøorganisasjonen Sierra Club) bevise at en tur ut i naturen hadde både en mental og sosial gevinst.