in ,

10 ting du neppe visste du kunne bruke kokosolje til

Image by moho01 from Pixabay

Har du kokosnøttolje i hus har du nøkkelen til å løse mange utfordringer i dagliglivet.

Kokosnøttolje har tidligere gått for å være noe av det verste fettet du kan få i deg, til å bli markedsført nærmest som en mirakelkur. Sannheten ligger nok en plass midt imellom.

Men det som er helt sikkert at brukt med måte så har kokosolje en rekke nyttige bruksområder for kropp, hår, hud og flekkete møbler.

1. Beskytt huden din mot UV-stråler

Kokosolje smurt på huden beskytte den mot solens ultrafiolette (UV) stråler, som øker risikoen for hudkreft og forårsaker rynker og pigmentflekker.

En studie konkluderte med at at kokosolje blokkerer omtrent 20 prosent av solens UV-stråler. Men husk at den ikke gir samme beskyttelse som vanlig solkrem, som blokkerer omtrent 90 prosent av UV-strålene.

2. Øker forbrenningen

Kokosolje inneholder triglyserider av middels kjedelengde (MCT). Dette er fettsyrer som absorberes raskt og kan øke antallet kalorier du forbrenner. Studier har vist at MCTer kan øke stoffskiftet betydelig.

En studie konkluderte med at et inntak av 15–30 gram MCT-er i gjennomsnitt økte antall kalorier forbrent med 120 over en 24-timers periode.

3. Tryggere matlaging på høye temperaturer

87 prosent av fettet i kokosoljen er mettet fett. I motsetning til flerumettet fett som er mer av i andre vegetabilske oljer, beholder mettet fett beholder strukturen bedre når det varmes opp til svært høye temperaturer.

Oljer med flerumettet fett, som maisolje, solsikkeolje, soyaolje, valnøttolje, druekjerneolje og fiskeolje, bør ikke utsettes for høy temperatur. Det bør heller ikke kaldpresset olivenolje (jomfruolje).

Kokosolje er et av de beste alternativene for matlaging, inkludert steking, på høye temperaturer.

4. Godt for tenner og tannkjøtt

Kokosolje kan være et kraftig våpen mot bakterier, inkludert Streptococcus mutans, som er de bakteriene som forårsaker tannplakk, tannråte og tannkjøttsykdom.

Gurgling med kokosolje er faktisk et ayurvedisk rituale. Etter morgenens tannpuss tar man en teskje kokosolje og skyller og gurgler grundig i alt fra 30 sekunder til 20 minutter. Men pass på at du ikke svelger oljen når du bruker den som munnrens, da den vil trekke til seg en rekke bakterier. Spytt ut i matavfallet, ikke i vasken. Kokosolje størkner når den blir kald.

En studie har vist at det å gurgle med kokosolje i 10 minutter dreper disse skadelige bakteriene like effektivt som om du skyller med et antiseptisk munnvann.

I en annen studie reduserte daglig bruk av kokosnøttolje betennelse og plakk betydelig hos tenåringer med tannkjøttbetennelsen gingivitt.

5. Gir fuktighet til svært tørr hud

Kokosolje gir futkighet til svært tørr hud, som man typisk kan få på ben, armer og albuer.

Dersom du har sprukne heler kan kokosolje også hjelpe deg å reparerer de. Bare påfør et tynt lag på hælene ved sengetid, ta på sokker og sov med kokosolje hver natt til hælene dine er glatte og fine igjen.

Kokosolje kan brukes til så mangt. Foto: Canva

6. En perfekt hårmaske

En studie konkluderte med at kokosnøttolje påført før eller etter sjamponering markant reduserte proteintapet til håret betydelig. Dette gjelder både skadet og sunt hår.

Forskere konkluderte med at dette skyldes at den unike strukturen til laurinsyre som er hovedfettsyren i kokosnøttolje kan trenge inn i hårstrået på en måte som de fleste andre fettstoffer ikke kan.

7. Reduser sultfølelse og matinntak

Kokosolje inneholder triglyserider av middels kjedelengde (MCT) som kan bidra til å redusere sult, og dermed på kort sikt gjøre at man begrenser matinntaket.

En studie viste at menn som fulgte en MCT-rik diett hadde lavere kalori-inntak og gikk mer ned i vekt enn menn som fulgte dietter med lavt eller middels MCT-innhold.

8. Effektiv flekkfjerner

Kokosolje kan brukes til å bli kvitt flekker på tepper og møbler. Bland en del kokosolje med en del natron og rør sammen til en krem. Påfør denne kremen på flekken, vent fem minutter og tørk av.

9. Reparer flisete neglebånd

Kokosolje kan brukes til å myke opp og styrke neglebånd.

Bruk en q-tips for å påføre litt kokosolje på neglebåndene og masser den godt inn i neglebåndene.

Gjør det gjerne flere ganger i uken dersom du har veldig flisete og sprukne neglebånd som trenger «reparasjon».

10. Styrk leveren

En studie har funnet at det mettede fettet i kokosnøttolje kan beskytte leveren din mot skade som følge av alkoholinntak. Disse funnene kan være viktige i behandling av alkoholisk leversykdom.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Ja eller nei til ananas på pizzaen?

gammel stol

Kvinne kjøpte stolen for en femtilapp i en bruktbutikk – fikk sjokk da hun oppdaget dens egentlige verdi