Hjem Familie 9 ting du som forelder kan gjøre for at barna skal lykkes i livet

9 ting du som forelder kan gjøre for at barna skal lykkes i livet

Forskning viser at det er ni ting du som forelder kan gjøre for å skape et best mulig grunnlag for suksess for barnet ditt. 

Det skrives mye om hvordan du som voksen kan lykkes best mulig. Men hva med barna? Dersom du er forelder har du nok mer enn en gang lurt på hvordan du kan bidra best mulig til at dine barn skal lykkes i livet. 

født i juni

Business Insider har sett på hva forskerne sier om temaet, og trekker frem ni viktige bidrag du som forelder kan komme med: 

1. Ikke fortell barna dine at de kan bli hva de vil 

I en studie av 400 tenåringer gjennomført av analysebyrået C+R Reseach fremgår det at unge amerikanere slettes ikke er interessert i å gjøre det arbeidet det vil være etterspørsel etter i årene som kommer.

Til tross for at kun én prosent av arbeidsstyrken består av disse yrkene, ønsker ungdommene å bli musikere, idrettsutøvere og videospill-designere. I fremtiden vil det være stort behov for helsefagarbeidere og bygningsarbeidere. Så hvorfor ikke rette barnas oppmerksomhet mot yrker som er godt betalt og som det vil være et skrikende behov for? 

2. Spis familiemiddager

Ifølge en nonprofit-organisasjon ved Harvard vil barn som spiser middag sammen med familien rundt fem dager i uken være mindre utsatt for rusmisbruk, tenåringsgraviditet, fedme og depresjon.

De har også jevnt over bedre karakterer, bedre ordforråd og bedre selvtillit. 

3. Begrens skjermtiden

Forskere har funnet ut at hjernen til små barn kan endres permanent om de bruker for mye tid med smarttelefoner og nettbrett. Mye skjermtid kan negativt påvirke utviklingen av fokus, oppmerksomhet, vokabular og sosiale ferdigheter. 

Amerikanske barneleger fraråder barn under 18 måneder å ha skjermtid i det hele tatt, utover videochatting. For barn mellom 2 og 4 år anbefales det maks en times skjermbruk om dagen, mens rådet for eldre barn er å passe på at skjermtiden ikke går ut over søvn, fysisk aktivitet og sosial omgang. 

4. Arbeid utenfor hjemmet

Mens det er fordeler med å ha en hjemmeværende forelder, viser en studie fra Harvard Business School at yrkesaktivitet går i arv fra mødre til døtre.

Døtre av mødre som har vært yrkesaktive har gjerne bedre stillinger og tjener gjerne mer enn døtre av hjemmeværende mødre. 

5. Sett barna i arbeid

Protesterer barna når du gir dem oppgaver i hjemmet? Ikke lytt for mye til protestene er rådet fra en Harvard-studie. Det er nemlig bra for barna å få oppgaver og plikter i hjemmet.

De som oppnår størst suksess i yrkeslivet har som oftest hatt oppgaver i hjemmet som barn. 

6. Utsatt belønning

Det klassiske marshmallow-eksperimentet fra 1972 trekkes ofte frem i forbindelse med barneoppdragelse. Barna ble satt alene i et rom med en marshmallow foran seg, og løfter om å få en til hvis de klarte å la være å spise den de neste 15 minuttene. Resultatene av hvor lenge barna klarte å la være å spise godteriet var – som du sikkert kan tenke deg – mildt sagt varierende.

Oppfølgingsstudier over de påfølgende 40 årene viste at de barna som klarte å motstå fristelsen til å spise opp marshmallowen med en gang, generelt utviklet seg til samfunnsborgere med bedre sosiale ferdigheter, bedre karakterer og lavere grad av rusmiddelmisbruk. 

De barna som klarte å la være å spise marshmallowen hadde dessuten mindre grad av fedme og var bedre til å mestre stress. 

For å hjelpe barn med å bygge disse ferdighetene anbefales det å trene dem til å ha vaner og plikter som må følges opp hver dag, også når de ikke har lyst til å gjennomføre.

7. Les for barna

Forskere ved New York University School of Medicine har funnet ut at barn som blir lest for utvikler bedre språkferdigheter.

Barn som blir lest for når de er små opplever dessuten leseglede og vil i større grad lese når de blir eldre – noe som har nytte i seg selv. 

8. Oppfordre dem til å reise 

Reiser øker toleranse for andre kulturer og etnisiteter, det øker læreviljen og utforskningstrangen og skaper toleranse og respekt for andre. 

Reiser har også viste seg å øke selvtilliten og trygghetsfølelsen. 

9. La barna feile

De færreste håper at barna skal feile. Men det er faktisk bra for dem, på flere måter. 

Gjennom egne feil lærer barna seg å håndtere situasjoner, noe de vil ha stor nytte av som voksne.

Barn som har fått lov å feile vil over tid også bli mer robuste, og siden de ikke er redde for å feile vil de være villige til å prøve seg på vanskelige oppgaver.

Psykolog Stephanie O’Leary påpeker at du dessuten sender ut signal om at du ikke stoler på barna dine om du ikke gir dem rom til å feile. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com