in

96-åringen måtte flykte fra Ukraina: – Jeg overlevde Hitler, overlevde Stalin og jeg vil overleve den f******a Putin også!

96-år gamle Anastasia Gulej har levd et lang liv. Hun var i Auschwitz sammen med Anne Frank, har opplevd og sett mye vondt. Men hun har overlevd. Men aldri hadde hun trodd at hun måtte flykte fra hjemmet sitt i en alder av 96 år.

Anastasia Gulej flyktet til Tyskland etter at russiske tropper invaderte Ukraina i februar. Hun uttaler etter å ha overlevd diktatorene Adolf Hitler og Joseph Stalin vil hun overleve «den f*******a Putin også».

Gulej, som talte ved en minnegudstjeneste for Holocaust-overlevende, sammenlignet russerne med nazistene og sa ifølge Daily Mail:


– Jeg har ikke ord for hva Hitler-beundrerne fra Kreml gjorde i Bucha og Mariupol.

Hun snakket om et ‘folkemord mot ukrainerne’, og la til:

– Jeg overlevde Hitler, overlevde Stalin og jeg vil overleve den forbanna Putin også!

96-åringen ble sendt av nazistene til konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig, i januar 1945, 19 år gammel. Hun ble senere flyttet til den beryktede konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.

Gulej var der samtidig med Anne Frank, som senere døde i konsentrasjonsleiren, 15 år gammel, i februar 1945.

Anne Frank satt sammen med Gulej i Bergen-Belsen.

Gulej ble befridd fra Bergen-Belsen fire måneder senere, 15. april 1945. Ved minnegudstjenesten sa hun:

– Jeg kan ikke glemme et eneste minutt jeg tilbrakte her og ventet på døden.

Flukten fra Ukraina

Gulej sa at hun hadde ønsket å bli i hjemlandet etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, men fordi huset hennes ligger ved siden av en flyplass, et typisk militært mål, bestemte hun seg for å flykte sammen med sønnen Wassyl og datteren Walentyna. Hennes tyske venner hjalp henne med å komme til Tyskland.

En biografi om Gulej var ventet å bli publisert i forrige måned, men den er nå supplert med et siste kapittel, om flukten hennes fra Ukraina.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Han sluttet i jobben – tar seg av sin 105-år gamle mormor på heltid

fly

Dette er grunnen til at det er problemer å få pass og ID-kort