Hjem Forskning Å kutte dette vil kutte 740 000 tilfeller av kreft i året

Å kutte dette vil kutte 740 000 tilfeller av kreft i året

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I en internasjonal studie publisert i The Lancet Oncology i fjor fant forskerne ut at rundt 740 000 krefttilfeller skyldes inntak av alkohol.

Det å drikke alkohol øker risiko for en rekke krefttyper, blant annet i munn, svelg, magesett, tarm og lever. Alkohol øker også risikoen for brystkreft. Nå skriver nettstedet Forskning.no at disse kreftformene til sammen bidro til 6,3 millioner krefttilfeller og 3,3 millioner dødsfall globalt i 2020, ifølge en Lancet-studie.

Også her i Norge er dette kreftformer som berører svært mange. Kreftforeningen opplyser at tarmkreft med 4745 årlige tilfeller er den nest mest vanlige kreftformen her til lands. Det er kun prostatakreft, med 5474 årlige tilfeller, som forekommer hyppigere. Brystkreft, med 4224 årlige tilfeller, er den tredje mest vanlige formen for kreft i Norge.

– Det er mange årsaker til at alkohol bidrar til økt risiko for kreft, sier lege og forfatter Kaveh Rashidi til forskning.no.

Det er etanolen som gjør alkohol kreftfremkallende, altså den kjemiske forbindelsen som er selve alkoholen. Derfor spiller det ingen rolle om du drikker øl, vin eller sprit: Kreftrisikoen vil være akkurat den samme. Hvert glass er med på å øke risikoen, som starter allerede ved første glass.

– Slik jeg leser forskningen, er det ikke tvil i at alkohol øker risikoen for kreftsykdom, sier Rashidi.

Han vil likevel ikke være kategorisk og si at man bør slutte helt å drikke alkohol.

– Det synes jeg burde være opp til hver enkelt. Livet er full av store og små risikofylte valg. Viktigst er det at vi får riktig informasjon om risikoen, slik at vi tar informerte valg, sier legen til Forskning.no

Nettstedet viser også til lignende studier som er gjort i Norge, hvor det kom frem at omtrent 3 prosent av alle krefttilfeller i landet er på grunn av alkoholdrikking. Kreftregisteret regnet i 2016 ut at hvert år får rundt 250 kvinner får brystkreft som kan tilskrives alkohol.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com