fredag, januar 24, 2020
Forskning Å lukte på stinkende promp, kan beskytte deg mot...

Å lukte på stinkende promp, kan beskytte deg mot en rekke dødelige sykdommer

-

Nå har forskere funnet ut at lukten fra stinkende promp faktisk er bra for deg. De beskytter deg mot en rekke sykdommer, som hjerteinfarkt, kreft, slag og demens.

Neste gang mannen din slipper en stinkende bombe fra sofakroken under Gullrekka på fredagskvelden, eller under dyna etter dere har lagt dere, bør du takke han. Kanskje har han reddet livet dit.

Studien er gjennomført av Universitetet ved Exeter. Den viser at stoffet hydrogensulfid, som er den grusomme lukten som minner om råtne egg, gir en rekke helsefordeler. Det skriver University of Exeter på sine nettsider.

Prompen beskytter cellene våre

Forskningen viser at når cellene våre blir utsatt for sykdom, trekker de inn enzymer for å lage hydrogensulfid. Dersom cellene ikke produserer denne gassen, dør cellene og mister evnen til å regulere overlevelse og kontrollere betennelse.

Prump kan faktisk ha en rekke helsefordeler. Foto: Theregister

«Vår forskning indikerer at hvis stressede celler behandles med AP39, er mitokondriene beskyttet og cellene holder seg i live», sier professor Matt Whiteman ved Universitetet ved Exeter Medical School.

AP39 er forbindelsen forskerne lagde som produserer hydrogensulfid.

Finnes også i septiktanker

Hydrogensulfid (H2S) er en fargeløs, giftig og brannfarlig gass med en karakteristisk, stikkende lukt av råtne egg. Gassen finnes ikke bare i promp. Den dannes ofte tankanlegg som septiktanker og i slamansamlinger. Hydrogensulfid dannes også i stillestående vann, som i myr og sump, og kalles derfor også sumpgass. Gassen forekommer naturlig i råolje og naturgass.

For store doser kan være dødelig

Har du ingen som kan prompe for deg, vil man få samme effekten ved å lukte på råtne egg. Men husk, disse helsefordelene får man kun når man utsettes for små doser promp. Inhalerer man for store doser hydrogensulfid, kan det faktisk være dødelig. Så ikke fyll hele huset ditt med råtne egg. Men en promp eller to her og der er bare sunt.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Cocker spanielen Winnie tar nettet med storm. Har øyne som en Disney-prinsesse

Lille Winnie er bare tre måneder gammel, men har allerede over 230.000 følgere på Instagram og over 2 millioner likes på Tiktok. Og det...

Matilda (3) ble funnet etter 24 timer. Da hadde hunden hennes vært ved hennes side hele tiden

Tre år gamle Matilda forsvant fra hjemmet sitt i Australia onsdag ettermiddag forrige uke. Det hadde vært kraftig regnvær og store flommer i området,...

Ingen ville adoptere den rare huskyen. Men etter fire år fant hun endelig en familie som ville ha henne

I fire år har eierne ved hundehjemmet prøvd å finne en familie til huskyen Jubilee. Men ingen ville ha henne på grunn av hennes...