Stillehavsøsters, en stor miljøtrussel langs norskekysten. Mens noen satser på kortreist nytelse er 89 år gamle Aase Lise på jakt i fjæresteinene med hammer.
Stillehavsøstersen invaderer store deler av norskekysten i stort tempo grunnet en enorm formeringsrate.
Ikke bare ødelegger den badeplasser, den ødelegger også det norske artsmangfoldet. Blåskjell blir borte og fuglelivet påvirkes. I 2012 ble stillehavsøstersen derfor svartelistet av Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet regner fremmede arter som en av de største truslene mot naturmangfoldet. I Norge har vi nesten 1500 av dem.
Av disse regnes 233 arter som høyrisikoarter, som utgjør en høy eller svært høy risiko for naturmangfoldet. Stillehavsøsters er en av disse. Noen mener den kan bli en verdifull matressurs. 87 år gamle Aase Lise Rød foretrekker å hamre løs.
– Jeg klarer ikke å rive dem løs fra steinene, så derfor slår jeg dem heller i stykker, forteller 89-åringen til VG og vifter med hammeren.
Hun bor i Sandefjord og har kjempet mot østersen de siste 3-4 årene. Allerede i år har Anne Lise Rød samlet opp åtte bæreposer med skjell som hun har kvestet nede på stranden. Totalt anslår hun å ha drept flere tusen stillehavsøsters.
Stillehavsøstersen er allerede dominerende flere steder i Oslofjorden, og det er forventet at den kan spre seg helt opp til Troms i løpet av de neste 50 årene. Mye fordi havene blir varmere og varmere, som følge av global oppvarming.
Den kan danne digre rev som igjen ødelegger badeplasser.
For to somre siden meldte Fredrikstad og Hvaler legevakt at de fikk inn 10 til 20 badegjester som hadde kuttet seg på de knivskarpe skjellene på de fineste sommerdagene.
– Hvis de ligger over hele havbunnen så er det klart at det gjør vondt å tråkke på dem. Jeg tenker mest på ungene, for de leker jo der det er grunt. Noen badeplasser er ikke trygge lenger, sier Aase Lise.