in

Ada (94) er Norges eldste blogger

ada bjerkvig
ada bjerkvig

Ada Bjerkvig starter dagen med 3×10 sekunder i planken, 12 armhevninger over vasken og et par raske vrikk på rumpa. Hun blogger for å gi en stemme til de eldre.

Bloggen startet hun da hun fylte 90 år. Da fikk hun en iPad i bursdagsgave.

«Jeg hadde aldri vært borti noe av det der datagreiene, men du skjønner, jeg er veldig nysgjerrig», sier Ada til NRK.


I dag er hun er reser på iPaden.

«Hvis du trykker på «g», da kommer Google. Der kan du finne ut av all verdens ting. Det er helt fantastisk», sier hun.

Det var barnebarnet Ada Lea, som kom med ideen om at bestemor kunne starte en blogg. Hun hjalp henne med å opprette bloggen, og i dag blogger 94-åringen som en proff.

«I starten leste jeg korrektur, fordi hun noen ganger kom borti en knapp og endte opp med 100 spørsmålstegn. Nå klarer hun seg på egen hånd», sier Ada Lea til NRK.

Blir behandlet som barn

På bloggen skriver Ada om livet som ung under krigen, om kjærlighet gjennom generasjoner og engasjement blant godt voksne. Ifølge Ada, blir de eldre behandlet som barn.

«Når jeg sier til folk: «Du, jeg er fire-og-nitti», da sperrer de øynene opp og det virker som de tenker: «Og så kan hun snakke!» Det er jo helt vittig», sier hun til NRK.

«Jeg ønsker å bli møtt som et menneske, og ikke basert på mitt fødselsår 1925. Det er mange av oss som har følelsen av at vi er gått helt ut på dato», sier hun videre.

Ensomhet et stort problem

Ada bor sammen med mannen sin, Rolf Bjerkvig på Mathopen utenfor Bergen. De har vært gift i 70 år. En av Adas kampsaker er at eldre mennesker burde bli spurt oftere om hvordan samfunnet oppleves for dem. I en verden som blir mer og mer digitalisert, og eldre som hjemme alene, er ensomhet en av de største trusslene mot de eldstes helse.

LES OGSÅ: Marie Antonette er Norges eldste person – fyller 110 år

«Du forstår, det som skjer når man blir over 80 år er at folk ser på deg annerledes. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få oppleve de blikkene der, men disse følelsene er helt virkelige», sier Ada.

Her kan du lese Adas blogg: Bestemor Ada.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

stor mage

Norske Marias mage har over 325.000 følgere

bestefar

Bestefaren med Alzheimer og fireåringen har utviklet et helt spesielt vennskap