TV-kjendis Adam Schjølberg ønsker å gi en stemme til alle som har blitt utsatt for voldtekt.
I TV-serien «Homsepatruljen» på TV 3 i 2004 stiftet det norske folk bekjentskap med Adam Schjølberg. Programmet gikk ut på at Adam og fire andre homofile menn skulle hjelpe heterofile menn med klær, livsstil og utseende.
Programmet ble raskt en suksess og Adam ble nærmest kjendis over natten. Men suksessen hadde også en bakside av medaljen. I det homofile miljøet ble ikke Adam verdsatt. Nedsettende kommentarer og spyttklyser på gata fra homofile som mente at Adam representerte de homofile på en «feil» måte ble en del av hverdagen.
Så langt nede var Adam at han i lange perioder vurderte å avslutte livet.
– Det var en tanke som var der ganske konstant i en periode på fem år, sier han til ABC Nyheter.
Operert for hjernesvulst
I 2017 fikk Adam skrekkbeskjeden fra legen: han hadde en hjernesvulst og måtte opereres innen kort tid. Han ble lagt på operasjonsbordet og inngrepet ble gjennomført. Etterpå fikk han beskjed om at de innen fem uker ville vite om svulsten var godartet eller ikke.
Denne tiden ble på mange måter et vendepunkt for Adam. Han innså at imaget som «tøff mann» hvor man ikke snakker om opplevelser og følelser måtte endres. Nå skulle han begynne å dele med vennene sine.
– Jeg har måtte begynne å nøste opp i dette. Det er litt som julelys-floka: «Hvor i helvete begynner jeg?». Det tar tid og er ikke noe jeg er ferdig med, sier han til ABC Nyheter.
Han valgte da å åpne opp om en hemmelighet som har gnagd tankene i 10 år. På midten av 2000-tallet var han på byen sammen med venner. Det neste han husker er at han våkner opp med en fremmed mann inni seg, i sin egen seng.
Adam later som han sover. Håper det skal gi seg. Det gir seg ikke. Om morgenen er mannen, som Adam ikke vet hvem er, borte.
– Jeg våknet opp dagen etter og var fysisk dårlig. Jeg var dårlig resten av den dagen, sier Schjølberg til ABC Nyheter.
Han forsøkte å fortrenge hendelsen. Hva var det egentlig som hadde skjedd?
– Da mandag kom, var det strøket fra historien – tror man. Så ødelegger det resten av livet ditt etterpå, forteller Adam til ABC Nyheter.
Delte historien på Instagram
For rundt en uke siden valgte Adam å publisere en video på Instagram hvor han forteller om det som skjedde. Sammen med videoen skriver han en oppfordring til alle som har opplevd det samme som han selv.
«Det kommer ikke til å bli bedre om du ikke snakker om det. Du kan ikke endre retningen for livet ditt til det bedre om du ikke anerkjenner hvordan du kom der du er.»
«Mannual»
I 2019 utga Adam Schjølberg sin første bok. «Mannual» handler om maskulinitet. Hva vil det si å være en mann?
Han håper at boken kan være en håndstrekning til andre menn som sliter med å finne sin plass i samfunnet.
Til Dagbladet har han uttalt:
– Se på deg selv og følelsene dine som viktige, og kjenn på behovene dine. Jeg håper boka kan være en slags klem til dere alle. For meg ligger nøkkelen i det å gi plass til emosjonelle kvaliteter, og slutte å skamme seg over det som er feminint.
En sterk historie som kan være til hjelp for andre – takk for at du deler Adam!
LES OGSÅ: Adam Schjølberg forteller: Svulsten i hodet var et signal om at jeg var på feil vei