Hjem Forskning Advarer: Denne populære trenden gir økt kreftfare

Advarer: Denne populære trenden gir økt kreftfare

Det har lenge vært fokus på hudkreftfaren i forbindelse med bruk av solarium. Men nå roper forskerne varsko mot en annen utbredt bruk av UV-stråler: Manikyr med UV-lamper som tørker neglelakk.

Når man legger såkalt gellack-negler brukes UV-lamper for å tørke neglelakken. En studie, som er omtalt av den britiske avisa The Mirror, ble nylig publisert i Nature Communications. Her konkluderte forskerne med at de så forskjell på effekten på huden etter både én og flere økter med UV-lamper. Forandringene av flere gangers bruk var mer alvorlig.

Tre påfølgende 20 minutters økter med bruk av lampene førte til opptil 70 prosent huddød.

– Resultatene fra våre eksperimenter tyder sterkt på at stråling som sendes ut av UV-neglelakktørkere kan forårsake kreft i hånden, konkluderer forskerne med i studien.

En av forskerne, Ludmil Alexandrov, forteller hvordan mutasjonene i huden som ble forårsaket av UV-lyset til neglelakktørkerne lignet det de ser hos hudkreftpasienter.

– Vi oppdaget også at enkelte av DNA-skadene ikke blir reparert over tid, og det fører til mutasjoner etter hve eksponering med en UV-neglelakktørker. Vi så at eksponering kan forårsake mitokondriell dysfunksjon, som også kan resultere i ytterligere mutasjoner. Vi så på pasienter med hudkreft, og vi ser nøyaktig de samme mutasjonsmønstrene hos disse pasientene som ble sett i de bestrålte cellene, sier Alexandrov ifølge the Mirror.

Forskningen kommer etter at den amerikanske missedronningen, Frøken Illinois Karolina Jasko, fortalte om hvordan hun ble diagnostisert med hudkreft i en alder av 18 år etter å ha tatt gelmanikyr.

Jasko som nå er 25 år holdt på å fikse neglene da hun la merke til en svart strek under neglene. Hun dro rett til legen for å få det sjekket og fikk diagnosen melanom.

Ifølge Kreftlex er melanom, også kalt malignt melanom eller føflekkreft, den mest alvorlige formen for hudkreft. Det er også den kreftformen som øker mest i Norge. Risiko for melanom er sterkt forbundet med soling. Jo lysere hud, desto større risiko.

Jasko har fortsatt arr igjen på tommelen etter kreften, og hun mistet en rekke negler. Hun er nå opptatt av å øke bevisstheten om de potensielle farene ved UVA-lysene som brukes i gelmanikyr.

– Jeg fikk denne svarte vertikale linjen under neglen, og jeg la egentlig aldri merke til den fordi jeg alltid hadde akrylnegler på. Legen sa at jeg mest sannsynlig fikk kreften av å få neglene mine gjort på neglesalongen med UV-lys, sier hun ifølge Mirror til Fox News.

LES OGSÅ:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com