Det går for tiden flere poster på Facebook, der avsenderen ber den som er innestengt med en voldelig partner, om å sende en kodet melding. Avsenderen lover så å ta affære og hjelpe vedkommende ved å varsle riktige instanser.
Nå advarer krisesenter mot å dele disse meldingene.
– Dette har kommet fra andre land, og folk tenker det er en god ide. Men jeg er litt usikker på om absolutt alle fra 14 år og oppover vet hva man skal gjøre dersom man får en slik henvendelse, sier lederen for krisesenteret i Bodø, Wanja Sæther til NRK.
Hun stiller spørsmål som: Hvordan sjekker man fakta? Hvordan vet man hvem som har tatt kontakt? Hva slags ansvar har man? Kan man sette seg selv i fare dersom man blander seg inn?
– Og hva om man ikke er tilgjengelig på nett i noen dager, og så har noen sendt deg en melding om at de er i livsfare? Det ligger noen utfordringer i dette, sier hun videre, og legger til:
– Det er langt fra alle som er i stand til å takle en eventuell henvendelse fra noen som faktisk trenger hjelp.
Stille på krisesenteret
Krisesenterlederen forteller at det er veldig stille på krisesenteret nå. Det er vanligvis helt fullt. Politiet melder også om stor nedgang i antall registrerte straffesaker. Politiet er bekymret for store mørketall av vold og overgrep nå når folk er mer hjemme.
Og Norge er ikke det eneste landet som melder om bekymringer for økt vold i hjemmet. Stadig flere land melder om det samme.
Mer partnervold
Nasjonalt Kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) har publisert en rapport om vold i hjemmet under koronakrisen. Der står det at partnervold øker over hele verden når familier må leve tett på hverandre.
I Sverige, Australia og Frankrike er det blitt satt av ekstra midler for å jobbe mot vold i hjemmet. Norge har foreløpig ikke fulgt etter.