in

Advarer mot farlig trend blant småbarnsforeldre. Kan i verste fall medføre døden for barnet

Det å få barn er alltid litt av en utfordring. Det er millioner av ting man hele tiden må tenke på og passe på, og samme hvor godt man forsøker å gjøre det, er det alltid noe som kunne vært bedre. Man gjør alt som står i sin makt for å holde dem trygge og gi dem en god oppvekst, men noen ganger viser det seg at selv de beste intensjoner kan ende opp i tragedie.

Et slikt eksempel er når de første tennene melder sin ankomst, og man desperat forsøker å lindre den altoverskyggende kløen barnet tydeligvis har i gummene sine. Alt fra ruglete gummileker til vidunderpulver prøves, og blant kjerringrådene finner man også de såkalte kløedempende smykkene.

Kløedempende smykker er gjerne halskjeder laget av små stykker med rav som etter sigende skal ha den effekten at når barnet suger på dem så blir de varme, og utskiller et stoff som skal virke dempende på den intense kløen tannfrembrudd forårsaker. Mange foreldre verden over sverger til denne metoden, selv om virkegraden er omstridt.


Dette er imidlertid ikke helt ufarlig, og det amerikanske Drug and Food Administration (FDA) melder om tilfeller hvor barn er kvalt av halskjedet, enten fordi det har vært for stramt eller har hengt seg fast i noe som har kvalt barnet.

Halsbånd som små barn kan tygge på har blitt populært de siste årene. Foto: Flickr – Ikonstanski

Advarer mot populære halskjeder

Dette har gjort at FDA nå går ut med en offentlig advarsel mot å bruke disse halskjedene, og at de som ønsker å bruke dem må følge ekstra godt med barnet sitt når de brukes.

Vi vet at disse halskjedene er blitt veldig populære blant foreldre og andre som ønsker å redusere kløe hos barn som får tenner. Men vi er bekymret for risikoen man utsetter barnet sitt for med disse produktene, forteller Scott Gottlieb fra FDA i en uttalelse om saken.

FDA anbefaler heller folk å følge American Academy of Pediatrics’ anbefalinger for alternative måter å lindre denne kløen på, som for eksempel massere gummene med en ren finger eller en gummiring laget spesielt til formålet.

Foto: Wikipedia commons

Ikke bare kan barnet bli kvalt av kjedet, men hvis det går i stykker kan de små stykkene med rav komme ned i halsen på barnet og sette seg fast der – med kvelning til følge, eller de kan fremkalle allergiske reaksjoner eller skape infeksjoner.

Dessuten foreligger det ingen vitenskapelige undersøkelser som sier at disse kjedene er trygge å bruke, og man kjenner ikke alle potensielle bivirkninger.

Vær forsiktig med å la barnet bruke slike smykker! Foto: Pixabay
Vær forsiktig med å la barnet bruke slike smykker! Foto: Pixabay

Med så mye usikkerhet rundt disse produktene er det all grunn til å være litt ekstra på vakt og kanskje heller unngå dem for sikkerhets skyld. Del artikkelen hvis du er enig, og del gjerne dine beste råd om å lindre kløe når de første tennene kommer hos barna i kommentarfeltet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Jenta flyttet fra fosterhjem til fosterhjem. Til slutt traff hun en dame som ble redningen hennes

Da moren kysset den nyfødte datteren fikk hun en høyst uventet reaksjon