in

Advarer mot «sjokksoling» av vinterhuden

Foto: Sasin Tipchai / Pixabay

Blek vinterhud er ikke klar for UV-strålingen tidlig på våren, og bør ikke utsettes for såkalt sjokksoling, advarer farmasøyt i Apotek 1.

– Blek vinterhud er spesielt ømfintlig for UV-bestråling, og blir lett solbrent. Derfor bør vi forberede huden ved å bruke solkrem, sier farmasøyt Eirik Rustan i Apotek 1.

I en fersk undersøkelse Ipsos har utført for Apotek 1 kommer det frem at 6 av 10 sier de blir solbrente hvert år, og blant de som ikke bruker solkrem sier 1 av 3 at det er fordi de glemmer å smøre seg. 1 av 4 sier at det er et bevisst valg å droppe solkrem på grunn av mengde sol de utsettes for.


– I vårmånedene er det ikke mange som har begynt å bruke solkrem i ansiktet. Det bør man absolutt begynne med nå, for huden har ikke begynt å danne pigmentering. Jeg anbefaler å bruke faktor 30 eller 50 tidlig på våren, sier farmasøyten.

Et kvarter kan gi solskader

Det behøver ikke gå lang tid før man blir solbrent når man sitter i solveggen eller er ute i finværet.

– Etter bare et kvarter i sola kan man bli ganske solbrent nå på våren. Det kan gi langtidsskader på huden og øker faren for pigmentering og hudkreft, sier farmasøyten.

Blant de som dropper solkrem oppgir 1 av 6 at de gjør det fordi de har sterk hud. Men farmasøyten råder til å bruke solkrem i ansiktet – uansett hudtype.

– Alle kan bli solbrente, og UV-strålene kan skade huden. Et godt råd er å begynne allerede nå, sier Rustan.

Sjekk UV-varselet

Det har blitt en vane for folk flest å sjekke værvarselet før vi går ut, men et råd er å også sjekke UV-varselet før man skal oppholde seg utendørs. Dersom indeksen er over 3 betyr det at solen står høyt på himmelen og man bør bruke solkrem, forteller farmasøyten.

Særlig på fjellet eller ved sjøen er det viktig å smøre seg når sola står høyt. En solskinnsdag med nysnø kan gi like høy UV-indeks som en varm sommerdag midt på sommeren, forteller Rustan.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

96 prosent av Europas urbane befolkning er utsatt for helsefarlige luftforurensningsnivåer

Bilbergerne mener dette burde være like selvsagt å ha i bilen som sikkerhetsbelte