Hjem Nyheter Advarer mot sykkelmangel

Advarer mot sykkelmangel

Den ene bransjen etter den andre går ut i mediene og advarer mot at det kan bli knapphet på varene de selger.

Vi har tidligere skrevet om bobilbransjen som forteller at utfordringer med produksjonen gjør at det kan bli knapt med bobiler til salgs i år, samtidig som kundene flokker til butikkene.

Også båtforhandlene melder om stor aktivitet og lang leveringstid, idet vi går mot andre sommeren på rad med Norgesferie.

Foto og kilde: Facebook

Og sistemann ut som varsler om knapphet er (foreløpig) sykkelbransjen. Kategorisjef for sykkel i Sport1-kjeden, Bjarne Liseth, kaller sykkelsituasjonen i 2021 en katastrofe.

Han forteller Tek.no at pandemien og ønsket om både å komme seg ut, samtidig som folk unngår kollektivtransport, har ført til en voldsom etterspørsel etter sykler globalt. I tillegg fikk forsyningskjedene en knekk under nedstengingen av fabrikkene, og har ikke klart å holde tritt med etterspørselen.

Økt leveringstid på sykkel

Hos Shimano, som er en kjent sykkelutstyrs-produsent, har tiden fra bestilling til levering av komponenter økt fra 180 dager til mellom 400 og 600 dager.

– Alle priser har gått opp 10 til 15 prosent. En annen faktor er også at importen av produkter til USA og Europa økte så kraftig i siste halvdel av 2020 at det ble containermangel i Asia og en fem- til seksdobling av prisene for å frakte en container til Norge, forteller Liseth til nettstedet.

Han sier at fraktkostnadene alene vil påvirke utsalgsprisen på elsykler med 1-2000 kroner, og venter et prishopp på 4-8000 kroner per elsykkel.

– Det handler både om dyrere komponenter og økt transportkostnad, sier Liseth.

Det norske sykkelmerket Hard Rocx bekrefter historien.

– Jeg har vært i sykkelbransjen i 30 år, og jeg har aldri sett maken. I et vanlig år begynner vanligvis innsalget til norske butikker i august, og så setter vi bestillingene til Østen i løpet av september. Da får vi sykler i april året etter. Hvis vi bestiller sykler i dag får vi det kanskje ikke før sensommeren i 2022. Der jeg før kunne bestille i september og få sykler på våren, måtte vi nå legge ordre for 2022 i oktober 2020, sier daglig leder Steinar Trygve Liljedahl Karlsen hos Hard Rocx til Tek.no.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com