I Ukraina utkjempes det harde bakkekamper, men nå er det også krigføring på internett. Det kan ramme Norge hardt, tror eksperter.
– Russland vil nok forsøke å ta hevn for alle sanksjonene som har blitt innført mot dem av Vesten, sier Geir Myrdahl Køien til TV 2. Han er professor i cybersikkerhet hos universitetet i Sørøst-Norge.
Våpenmakt mot et NATO-land går ikke, men russerne kan føre krig over internett, påpeker han.
– Vi må nok regne med at cyberkrigen kommer mot oss av forskjellige slag. Alt fra informasjonspåvirkning, etterretning og falske nyheter – til hacking av bedrifter og statlige institusjoner, sier Køien til TV 2.
Allerede fra starten av krigen har Russland ifølge den amerikanske nyhetskanalen CNBC fått skylden for en rekke nettangrep rettet mot Ukrainas regjering og banksystem de siste ukene.
Angrepene har ført til frykt for en bredere digital konflikt, der vestlige myndigheter som forbereder seg på nett-trusler fra Russland.
Tjenestemenn i både USA og Storbritannia ber bedrifter om å være oppmerksomme på mistenkelig aktivitet fra Russland på deres nettverk.
Den estiske statsministeren Kaja Kallas har ifølge CNBC uttalt at europeiske land bør ha «bevissthet om cybersikkerhetssituasjonen i landene sine».
Christoffer Vargtass Hallstensen, som er gruppeleder i seksjon for digital sikkerhet ved NTNU, forteller til Nettavisen at Russland har ført en cyberkrig mot Ukraina siden 2014.
– Cyberkrigen har gått på kraftleveranser og offentlige institusjoner. Det tror jeg er noe vi kommer til å se mer av på lengre sikt – også her i Norge, forteller han.
– Russland har ikke vært spesielt aggressive mot Vesten ennå, men det tror jeg kommer på sikt. De er en veldig stolt nasjon, som mange andre nasjoner, sier Hallstensen.
Men også Russland må være forberedt på digitale angrep.
Den anonyme hackergruppen Anonymous, gjemmer seg bak masker mens de kjemper for menneskerettigheter, ytringsfrihet og bekjemper sensur.
Landets styresmakter kjører en hard linje i forhold til hvilken informasjon som når det russiske folket, og hvordan informasjonen er vinklet. Hackergruppen Anonymous skal angivelig hatt hell i å hacke flere av de store russiske nyhetskanalene, og innholdet velger gruppen å dele, uten å sensurere det.