Hjem Nyheter Advarer: Tror alle nordmenn vil oppleve forsøk på denne svindelen

Advarer: Tror alle nordmenn vil oppleve forsøk på denne svindelen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Den nye svindelen «angriper» mobiltelefonen din.

– Vi gjør det vi kan for å stoppe det. Men er egentlig avhengig av at bakmennene blir stoppet og tatt, sier informasjonssjef Magnus Line hos Telenor til til Avisa Nordland ifølge Nettavisen.

Det han sikter til er det såkalte Flubot-viruset. Det er uvisst hvor mange norske mobiltelefoner som er infisert.

– Vi regner med at alle nordmenn vil bli forsøkt lurt på denne måten, sier Line.

Mobiloperatørene har advart hyppig siden Flubot dukket opp i april i år. Fellestrekket ved dette viruset er at man mottar en tekstmelding men en lenke som man skal bli lurt til å trykke på.

På nettsiden man kommer til blir man oppfordret til å laste ned en app. Det er først når man laster ned dette programmet på telefonen at det er et problem.

Dette må du være obs på

Line forteller NA at det da i hovedsak er to ting som skjer. Det ene er at programvaren gjennomsøker mobilen for personopplysninger og bankdetaljer, som så gjøres tilgjengelig for svindlerne. Det andre er at den infiserte mobilen begynner å spy ut et stort antall meldinger til vilkårlige nummer.

– Vi har observert tilfeller der det er sendt ut mer enn 5000 SMS fra ett nummer, forteller Øivind Kristiansen i Telia Norge på mobilselskapets hjemmesider.

Kristiansen jobber med å forhindre og stanse svindelforsøk mot Telias kunder.

– I begynnelsen utga meldingene seg for å være fra DHL, men vi ser nå at dette har spredd seg til å gjelde større firma som IKEA og mindre kjente utenlandske merkevarer, sier han.

Telenor har den senere tiden sett en utvikling som kan gjøre svindelen enda vanskeligere å avsløre.

– Vi har sett tendenser til at Flubot gjør bruk av kontaktlisten på telefonen. Begynner man å få denne typen meldinger fra folk man kjenner og stoler på, blir elementet av sosial manipulasjon enda sterkere, sier Line.

Har du først installert denne appen ved en feil, er Line klar på at du må ringe banken øyeblikkelig å sperre alle kort som er tilknyttet telefonen din.

LES OGSÅ: Den nye svindelmetoden du må være obs på – så lett å bli lurt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com