Mange av oss elsker å grille om sommeren, men visste du at en liten detalj på grillen din kan utgjøre en stor risiko?
Slangen på gassgrillen har nemlig en begrenset levetid, og hvis den ikke skiftes i tide, kan det føre til både brann- og eksplosjonsfare. Forsikringsselskapet If advarer mot denne skjulte faren.
Gasslangen har en utløpsdato
Gasslanger er merket med produksjonsår, slik at du enkelt kan se hvor gammel slangen er. If anbefaler at du skifter slangen hvert tredje til fjerde år. I tillegg bør du kontrollere slanger og koblinger for sprekker og lekkasjer minst en til to ganger i året.
Sollys og store temperaturendringer kan tære på gummien i gasslangen, noe som reduserer levetiden.
– Gasslanger har en begrenset levetid og må byttes med jevne mellomrom. Sterk sol, store temperaturendringer eller oppbevaring under svarte grilltrekk påvirker gummiens holdbarhet, sier Birgitte Ringbæk, kommunikasjonsdirektør i If.
Hvordan sjekke for lekkasjer
En enkel måte å finne eventuelle lekkasjer på er å bruke en blanding av vann og oppvaskmiddel. Pensle blandingen på slangen og rørene, og skru på gassen. Dersom det dannes såpebobler, er det en lekkasje.
Sikkerhetstips for gassgrill
For å unngå ulykker, er det viktig å følge noen enkle sikkerhetstips:
- Bruk kun godkjente slanger og utstyr.
- Bytt ut defekte eller sprukne slanger.
- Sjekk regelmessig slanger og rørforbindelser for lekkasjer med såpevann.
- En lettvektsgassflaske som har fått støt eller sprekker, må byttes ut.
- Oppbevar ikke gassbeholderen under eller i grillens skap når du griller.
- Plasser grillen minst en meter fra brennbart materiale som vegger, planter og møbler. Hold også god avstand til vinduer, da strålevarmen kan forårsake termiske brudd i glasset.
Unngå branner og eksplosjoner
De fleste branner og eksplosjoner i forbindelse med grilling skjer når grillen ikke har vært brukt på en stund, eller rett etter at gassbeholderen er festet til grillen. Derfor er det ekstra viktig å sjekke slangen og koblingene før hver bruk.