Hjem Nyheter Advarsel mot Temu: Produkter med alvorlige helserisikoer oppdaget

Advarsel mot Temu: Produkter med alvorlige helserisikoer oppdaget

Miljødirektoratet advarer: Alvorlige helseeffekter av Temu-produkt.

Miljødirektoratet har avslørt alvorlige brudd på regelverket etter testing av produkter fra den kinesiske nettbutikken Temu. Ett av produktene inneholdt hele 250 ganger mer plastmykner enn det som er lovlig.

Skadelig bordbeskytter funnet i stikkprøve

I mai gjennomførte Miljødirektoratet en stikkprøvekontroll av produkter fra Temu. Fire ulike plastprodukter ble bestilt og testet, blant annet en bordbeskytter. Resultatene viste at bordbeskytteren inneholdt farlige nivåer av plastmykneren DEHP, som kan ha alvorlige helseeffekter. Ifølge EU-regelverket, som Norge følger, er det kun tillatt med maks 0,1 prosent DEHP i produkter. Bordbeskytteren fra Temu inneholdt hele 25 prosent, noe som tilsvarer 250 ganger grenseverdien.

– Stoffet DEHP har svært alvorlige helseeffekter, og det er derfor regulert. Produkter som inneholder så høye nivåer skal ikke være tilgjengelige for forbrukere, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet til E24.

LES OGSÅ: Handler du hos nettbutikker som Temu? Dette må du være klar over

Temu fjerner produktet

Etter varselet fra Miljødirektoratet, har Temu fjernet det aktuelle produktet fra sitt sortiment. Miljødirektoratet planlegger å fortsette kontrollene, og vil etter sommeren teste flere produkter fra Temu, inkludert leketøy.

Denne plastbeskytteren kan være helseskadelig. Foto: Skjermdump Temu

– Vi ønsker å holde et øye med utviklingen i netthandelen, spesielt plattformer som Temu som har blitt svært populære, sier Veulemans.

Forbrukerorganisasjoner reagerer

Flere EU-forbrukerorganisasjoner har tidligere klaget på Temu for brudd på regelverket. De peker på manglende informasjon om selgere, manipulerende designelementer og uklarheter rundt produktanbefalinger. Forbrukerrådet i Norge støtter denne klagen, og understreker viktigheten av at produkter som importeres til Europa overholder sikkerhetsstandarder for å beskytte forbrukerne.

– Det er essensielt at produkter som selges i Europa er trygge. Forbrukere skal ikke risikere helsen ved å handle på nett, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i en pressemelding.

Temu svarer

Michael Falk i Agera PR, som representerer Temu, uttaler at selskapet umiddelbart fjernet produktet etter henvendelsen fra Miljødirektoratet. Han legger til at Temu tar produktkvalitet på alvor og gjennomfører stikkprøvekontroller for å sikre at selgere oppfyller regulatoriske standarder.

– Vi er fast bestemt på å følge alle relevante lover og forskrifter. Vi justerer våre tjenester basert på tilbakemeldinger for å tilpasse oss lokale praksiser og preferanser, skriver Falk.

  1. emma
Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com