Hjem Blomster Advarsel – påskeliljene er ekstremt giftige for hunder og katter

Advarsel – påskeliljene er ekstremt giftige for hunder og katter

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Påskeliljene er så giftige at katten og hunden din kan dø etter bare å ha tatt én bit av blomsten, eller hvis de får pollen på pelsen, og så slikker det i seg.  

Alle påskeliljens deler er giftige for katten og hunden i ulik grad. Løken er den aller mest giftige delen av liljen, men også knoppene, blomstene og bladene er giftige.

Til og med pollenet er giftig. Pollen kan drysse ned på bordet der blomsten står, og katten kan få det på potene sine eller på pelsen. Hvis katten så slikker seg, kan den bli forgiftet. Det er den svenske nettsiden Veterinarbutiken som nå kommer med advarselen.

Dette er tegnene på forgiftning

påskeliljer
Foto: Pixabay

Dersom katten eller hunden din får i seg noe fra påskeliljen, kan det gi livstruende, akutt nyresvikt. Tegn på forgiftning kommer vanligvis etter 6-12 timer, men symptomene kan dukke opp allerede 15 minutter etter dyret har fått i seg giften.

– Både tulipan, påskelilje og pinselilje har samme problematikk. De er irriterende. Så har dyret spist noe av plantemateriale, av det grønne, forventer vi lette mage-tarm symptomer som kvalme, oppkast, vondt i magen og diaré, sier Kristin Opdal Seljetun, seniorrådgiver og veterinær ved giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Videre forklarer Seljetun at at det mest alvorlige er om dyret skulle spise selve blomsterløken.

– Men hvis dyret har spist større mengder av disse plantene, eller har spist løken, da er det ofte mer problematisk og hunden eller katten kan få uttørring og lavt blodtrykk. Da må dyret inn til behandling.

Tidlige tegn på nyresvikt er følgende:

Brekninger

Trøtthet

Økt spyttsekresjon

Skjelvinger

Diaré

Kramper

Sene tegn på nyresvikt er:

Tørste

Først mye urin, for så å bli mindre og mindre og til slutt nesten ingen urin i det hele tatt.

Sløvhet

Uttørking

Død

Kom deg til veterinær raskt

Dersom katten eller hunden din har fått i seg påskelilje, eller du merker at den har noen av symptomene over, er det veldig viktig at du kommer deg til veterinær så fort som mulig. Det finnes ingen motgift, og katter som ikke får behandling innen 18 timer, har dårlige framtidsutsikter.

Veterinæren vil prøve å få dyret til å kaste opp. Dersom man venter for lenge, vil giften gå videre fra magesekken og ned i tarmene. Videre vil dyret bli behandlet med drypp og gjerne aktivt kull og andre beskyttende legemidler for mage- og tarm.

Pass på dyrene dine i påsken. Og kanskje er det best å la påskeliljene bli igjen i butikken, selv om de ser enda så fine ut med sine gule påskeblomster.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com