Påskeliljene er så giftige at katten og hunden din kan dø etter bare å ha tatt én bit av blomsten, eller hvis de får pollen på pelsen, og så slikker det i seg.
Alle påskeliljens deler er giftige for katten og hunden i ulik grad. Løken er den aller mest giftige delen av liljen, men også knoppene, blomstene og bladene er giftige.
Til og med pollenet er giftig. Pollen kan drysse ned på bordet der blomsten står, og katten kan få det på potene sine eller på pelsen. Hvis katten så slikker seg, kan den bli forgiftet. Det er den svenske nettsiden Veterinarbutiken som nå kommer med advarselen.
Dette er tegnene på forgiftning
Dersom katten eller hunden din får i seg noe fra påskeliljen, kan det gi livstruende, akutt nyresvikt. Tegn på forgiftning kommer vanligvis etter 6-12 timer, men symptomene kan dukke opp allerede 15 minutter etter dyret har fått i seg giften.
– Både tulipan, påskelilje og pinselilje har samme problematikk. De er irriterende. Så har dyret spist noe av plantemateriale, av det grønne, forventer vi lette mage-tarm symptomer som kvalme, oppkast, vondt i magen og diaré, sier Kristin Opdal Seljetun, seniorrådgiver og veterinær ved giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet til NRK.
Videre forklarer Seljetun at at det mest alvorlige er om dyret skulle spise selve blomsterløken.
– Men hvis dyret har spist større mengder av disse plantene, eller har spist løken, da er det ofte mer problematisk og hunden eller katten kan få uttørring og lavt blodtrykk. Da må dyret inn til behandling.
Tidlige tegn på nyresvikt er følgende:
Brekninger
Trøtthet
Økt spyttsekresjon
Skjelvinger
Diaré
Kramper
Sene tegn på nyresvikt er:
Tørste
Først mye urin, for så å bli mindre og mindre og til slutt nesten ingen urin i det hele tatt.
Sløvhet
Uttørking
Død
Kom deg til veterinær raskt
Dersom katten eller hunden din har fått i seg påskelilje, eller du merker at den har noen av symptomene over, er det veldig viktig at du kommer deg til veterinær så fort som mulig. Det finnes ingen motgift, og katter som ikke får behandling innen 18 timer, har dårlige framtidsutsikter.
Veterinæren vil prøve å få dyret til å kaste opp. Dersom man venter for lenge, vil giften gå videre fra magesekken og ned i tarmene. Videre vil dyret bli behandlet med drypp og gjerne aktivt kull og andre beskyttende legemidler for mage- og tarm.
Pass på dyrene dine i påsken. Og kanskje er det best å la påskeliljene bli igjen i butikken, selv om de ser enda så fine ut med sine gule påskeblomster.