in

Agnes Kittelsen om Bjørn Dæhlie: – Det synes jeg er frekt. Det provoserer meg

Skjermbilder fra Youtube

Penger blir et naturlig tema når pressen snakker med skuespiller Agnes Kittelsen. Siste sesong av «Exit» hadde premiere tidlig i mars. Agnes Kittelsen spiller rollen som Hermine, kona til steinrike Adam. Men Kittelsen snakker ikke kun om serien. Hun trekker også paralleller til den virkelige verden:

– I løpet av det siste halvåret har vi jo også sett hvordan de som har klart å tjene mye penger i Norge har valgt å ikke gi tilbake ved å flytte pengene sine ut. Men så finnes det hederlige unntak, og det er jo ikke sånn at det å være rik, og ha masse penger, er det samme som å være kjip, men det viser seg jo ofte at det er slik. Og så har du jo de som har tjent milliarder på barnehagedrift, og som flytter til Sveits, sier skuespiller Agnes Kittelsen i et lengre intervju med Nettavisen.

Hun er provosert over flyttestrømmen av rike nordmenn som drar til Sveits – og spesielt én:


– Bjørn Dæhlie er et godt eksempel på en som hele Norge bokstavelig talt heiet fram. Vi har stått på sidelinjen i 20 år, og heiet på ham. Og så blir han rik som et troll, og da prøver han først å spare litt skatt ved å flytte til Bø. Og så tar han med seg alt og flytter ut. Det syns jeg er frekt. Det provoserer meg. Det kan jeg si, og det kan jeg stå inne for.

Og når det kommer til Bjørn Dæhlie, påpeker hun at han er et produkt av sine tilrettelagte omgivelser.

– Hele den barne- og ungdomsidretten, og Olympiatoppen, som han har vært en del av, og nytt godt av, er jo noe som det norske samfunn har skapt. Og det vil ikke han bidra til å i vareta, sier hun til Nettavisen.

Minner om at mennene «Exit» baserer seg på er kriminelle

Agnes Kittelsen spiller en av nøkkelrollene som «Hermine». Ifølge Dagbladet er karakteren hennes basert på historiene til tre ulike kvinner. I den første sesongen er Hermine en antagelig alt for snill, kuet og velmenende kone som blir rundlurt av den sleipe ektemannen sin. I finalesesongen er det en hevngjerrig kvinne som returnerer.

Skuespillerne som har medvirket har fått sett opptak av mennene «Exit» er basert på. Agnes Kittelsen ble provosert:

–  På en måte er det uhyre provoserende, det har jeg sagt før og det står jeg for igjen. Når jeg har sett opptak av «Exit»-mennene så blir jeg sjokkert, men aller mest provosert. Og det er fordi de føler seg berettiget til det de driver med, både på jobb og privat, sier hun til Dagbladet.

Hun legger til:

– Man må huske at disse mennene er kriminelle og har store rusproblemer. Dette er mennesker som aldri hadde vært så rike om de hadde tjent pengene sine lovlig.

Kvinnenes historier gjør dypt inntrykk

For Kittelsen er det kvinnenes historier som gir sterkest inntrykk. Hun synes det er vondt å se Hermine. Og hun tror at det å gi mye av livet sitt til hus, barn og hjem, og det å fikse og opprettholde alt er ganske utbredt for kvinner i det miljøet.

– Men i det øyeblikket mannen bestemmer seg for å dra, så står man fullstendig på bar bakke. De har ikke navnet sitt på noe og de eier i prinsippet ingenting, selv om man har investert 10-15 år av livet sitt. Det er noe man som kvinne bør tenke litt på, sier Kittelsen til avisa.

Hermine, som er gift med Adam, har opplevd både fysisk og psykisk vold fra ektfellen. Hun har hele tiden hatt en drivende rolle i serien.

– Hun er en karakter som begynner et sted og hadde en oppfatning av hvem hun var. Men så ender hun opp et sted hun aldri kunne sett for seg at hun ville ende opp, sier Kittelsen til NRK om rollen sin.

Agnes Kittelsen tror det er en blanding av overlevelsesinstinkt og hevngjerrighet som gjør at Hermine klarer seg.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

ari og marianne behn

Aris mor: – Det får være Märthas opplevelse

17-åring ble hetset fordi vesken hun hadde fått ikke var dyr nok – motehuset reagerte og ga tenåringen en opplevelse for livet