Ahus låner nå intensivsykepleiere fra andre landsdeler for å håndtere økningen i innlagte pasienter med covid-19.
I en pressemelding torsdag opplyser Akershus universitetssykehus (Ahus) at de fremover vil få bistand fra 31 intensivsykepleiere fra Helse Bergen, Helgelandssykehuset, Sykehuset Sørlandet, Helse Førde og Helse Stavanger.
Siden midten av februar har Akershus universitetssykehus (Ahus) hatt 7 intensivsykepleiere fra andre sykehus på lån. Til helga og fremover kommer ytterligere 24 sykepleiere fra Helse Vest.
Ahus sendte ut forespørselen om å låne intensivsykepleiere fra andre sykehus i månedsskiftet januar-februar.
Bakgrunnen for forespørselen er bortfallet av utenlandske ansatte og vikarer som normalt inngår i bemanningsplanene, i tillegg til at Ahus har hatt størst belastning av covid-19-syke intensivpasienter gjennom pandemien.
– Disse sykehusene har respondert positivt på henvendelsen. De første sykepleierne kom for noen uker siden, og det gjøres avtaler med disse flere uker frem i tid, forteller HR-direktør Jan Inge Pettersen.
Kapasiteten sprengt alt i starten av mars
Aftenposten skrev tidlig i mars at sykehuset hadde sprengt kapasitet på intensivavdelingen, og derfor måtte Oslo-sykehus ta imot koronapasienter som egentlig tilhører Ahus’ område.
Sykehuset har siden starten av måneden vært i gul beredskap som følge av den store pågangen av ovid-19-pasienter med behov for intensivbehandling. For å styrke intensiv- og overvåkingskapasiteten reduserte sykehuset allerede for flere uker siden også i antall planlagte operasjoner.
Ahus var også i gul beredskap fra 11. mars til 15. april 2020.
1526 brudd på arbeidsmiljøloven knyttet til sykepleiernes arbeidstid
I 2020 var det 17.148 overtidstimer ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Dette skriver Klassekampen, ifølge E24. Arbeidsmiljøloven ble brutt 1.526 ganger, og ifølge avisa var samtlige brudd tilknyttet intensivsykepleierne.
Bruddene på arbeidsmiljøloven knytter seg ifølge HR-direktør Jan Inge Pettersen til utvidet arbeidstid, doble vakter, for lite hviletid og at man har passert uke- eller årstimetallet.
Bruken av overtid gikk kraftig opp i mars og april, da koronapandemien traff landet.
– Dette tallet forteller at det har vært et veldig stort trykk, sier Pettersen.