in

Aksel Lund Svindal har fått kreft – oppfordrer menn til å bli flinkere til å snakke om helse

Amalie Iuel og Aksel Lund Svindal
Amalie Iuel og Aksel Lund Svindal. Foto: Instagram

Tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal har fått testikkelkreft.

Det er Lund Svindal selv som deler den tunge nyheten på Instagram.

«De siste ukene har vært annerledes. Men jeg kan si uker og ikke måneder på grunn av god medisinsk hjelp, litt flaks og en god avgjørelse. Veldig takknemlig for det offentlige helsevesenet i Norge. Takk skal du ha! Men det er den gode første avgjørelsen jeg vil snakke om nå», starter Lund Svindal innlegget sitt med.


Han forteller at han kjente en forandring i kroppen. Hva det var, eller om det var noe i det hele tatt, det var har ikke sikker på

«Men jeg bestemte meg for å få det sjekket ut. Jeg oppsøkte lege, og ble raskt overført til sykehuset hvor de bekreftet det legen mistenkte. Testikkelkreft», skriver Aksel Lund Svindal i meldingen.

Gode prognoser

Han forteller at tester, skanninger og operasjoner skjedde veldig raskt. Allerede etter den første uken visste han at prognosene så veldig bra ut.

– Alt takket være den første avgjørelsen om å oppsøke lege så snart jeg mistenkte at noe var feil, sier han.

Testikkelkreft er den vanligste krefttypen for menn under 50 år, og at det ikke er uvanlig at pasientene er så unge som tidlig i 20-årene.

Ber menn snakke om helse

– Det jeg også vet er at menn ikke er flinke til å snakke om helseproblemer. Og noen ganger er det akkurat det du må gjøre for å få kunnskap, eller for å ta den gode beslutningen om å gå til lege. Bor du i Norge og har spørsmål, bør du kontakte Kreftforeningen. De har både erfarne folk og svar på spørsmål du måtte ha. De gjør en kjempejobb. Og jeg er sikker på at andre land har lignende grunnlag, sier han.

Et snaut døgn etter at Aksel Lund Svindal kom med oppdateringen, som også er omtalt i en rekke andre medier, har mer enn 100.000 fans reagert på den. Kommentarfeltet er fult av hjerter, og blant de mange som ønsker Aksel Lund Svindal god bedring er alpinistene Henrik Kristoffersen og Felix Neureuther, John Carew og Oliver Solberg.

Kreft er noe vi hører om hele tiden, men er det som egentlig skjer i kroppen når en person blir rammet av sykdommen? (Se video):

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein tok sitt femte VM-gull: Har ikke tapt en konkurranse i robåten på seks år

Mattilsynet slår alarm: Påvist alvorlig og fryktet sykdom blant høns i Rogaland