søndag, mai 16, 2021

Akutt hjerteposebetennelse er en mulig bivirkning av koronavaksinen

Mest lest nå

Sju tilfeller av akutt perikarditt (hjerteposebetennelse) er meldt inn til Legemiddelverket som mistenkt bivirkning etter Pfizer og Moderna-vaksine. Dette skriver NTB ifølge ABC Nyheter.

Skandinavias største helsenettsted NHI.no forteller at perikarditt er en betennelse av hjerteposen, en hinne som omslutter hjertet. Den vanligste årsaken er virusinfeksjon.


Smerten er gjerne intens, skarp og er lokalisert sentralt eller til venstre i brystet. Smerten stråler noen ganger ut til skuldrene, halsen, ryggen og eventuelt ut i venstre arm, og kan likne smerten ved akutt hjerteinfarkt.

– Typisk for perikardittsmerten er at den ofte blir verre når man puster dypt inn, hoster, svelger eller ligger på ryggen, skriver NHI.

Relatert: Kvinner rapporterer om flere bivirkninger av vaksiner

Smerten lindres ofte når man sitter foroverbøyd. Smerten kan vare fra noen timer til flere dager. Feber er hyppig tilstede, og det kan være hoste og tungpusthet.

– Seks av tilfellene oppsto mellom en og tre uker etter Pfizer/Biontech-vaksinen og det siste mellom en og tre uker etter Moderna-vaksinen, skriver Bergens Tidende ifølge NTB og ABC Nyheter.

Ifølge en pressemelding fra Legemiddelverket var pasientene var mellom 28 og 87 år, og én var kvinne. Perikarditt forekommer normalt hyppigere hos menn enn hos kvinner. 

– Det er ikke avklart om perikarditt kan knyttes til vaksinen. Vi ber leger om å være oppmerksomme på muligheten for perikarditt hos personer som nylig er vaksinert, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket i pressemeldingen.

Relatert: Hvilken Covid-vaksine er best?

Komplikasjonene hos de sju pasientene ble påvist fra en til tre uker etter vaksinasjon.

– Alle som får tungpust eller brystsmerter som bekymrer bør oppsøke lege uavhengig av om de er vaksinert eller ikke, opplyser legemiddelverket.

Relatert: Disse vaksine-bivirkningene må du være forberedt på

De fleste bivirkningsmeldinger etter vaksinasjon mot Covid-19, uavhengig av vaksinetype, gjelder kjente og forbigående bivirkninger som:

  • hodepine
  • utmattelse
  • uvelhetsfølelse
  • feber
  • kvalme
  • smerter i kroppen

Disse kommer gjerne første eller andre dag etter vaksinering og varer omtrent 2-3 døgn.

De fleste tåler disse forbigående bivirkningene godt, mens andre opplever betydelige plager de første dagene etter vaksinering. Disse mistenkte bivirkningene er i tråd med det som er beskrevet i produktinformasjonen.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter