Snorkere kan ha økt risiko for kreft, hjerte- og karsykdommer og demens, ifølge ny forskning.
Forskere i Sverige sier ifølge nettstedet Study Finds at obstruktiv søvnapné (OSA), der snorking er hovedsymptomet, kutter oksygentilførselen, gir næring til svulster, blodpropp og tap av hjerneceller.
En av 12 voksne nordmenn har obstruktiv søvnapné, og flesteparten vet det ikke selv, skriver Forsvarets seniorforbund på i en informasjonsbrosjyre. Tilstanden fører til at veggene i halsen slapper av og smalner, og forstyrrer normal pust flere ganger om natten.
Overvektige personer er spesielt utsatt for OSA. Forebyggende tiltak inkluderer vekttap eller bruk av en maske i sengen som blåser luft inn i halsen.
Funnene de svenske forskerne presentert på European Respiratory Society (ERS) møte i Barcelona, kan føre til screeningprogrammer. De er basert på tre studier over hele Europa.
– Det er allerede kjent at pasienter med obstruktiv søvnapné har økt risiko for kreft, men det har ikke vært klart om dette skyldes selve OSA eller relaterte risikofaktorer for kreft, som fedme, kardiometabolske sykdommer og livsstilsfaktorer, sier forsker og seniorkonsulent Dr. Andreas Palm ved Uppsala universitet i en pressemelding.
– Våre funn viser at oksygenmangel på grunn av OSA er uavhengig assosiert med kreft, legger han til.
En annen studie som ble presentert identifiserte en sammenheng mellom OSA og større nedgang i hjernekraft over en periode på fem år.
– Vi fant at OSA og spesielt lave oksygennivåer under søvn på grunn av OSA, var assosiert med en større nedgang i kognitiv funksjon, prosesseringshastighet, utførende funksjoner og verbal hukommelse, sier Dr. Nicola Marchi ved Lausanne University
En tredje studie viste at pasienter med alvorlig obstruktiv søvnapné har økt sannsynlighet for å utvikle blodpropp (venøs tromboemboli) som kan utløse hjerteinfarkt eller hjerneslag.
– Dette er den første studien som undersøker sammenhengen mellom obstruktiv søvnapné og forekomsten av uprovoserte venøse tromboembolier,” forklarer Wojciech Trzepizur, fra Angers universitetssykehus i Frankrike.