in

Alle i alderen 18 til 64 år får tilbud om oppfriskningsdose koronavaksine

Personer mellom 18 og 64 år uten underliggende sykdommer skal få tilbud om en ny oppfriskningsdose koronavaksine.

– Vaksinasjon er fremdeles helt sentralt for å håndtere koronapandemien, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Fra før har personer over 65 år, samt personer yngre enn 65 år som er mer utsatt for alvorlig sykdomsforløp av covid-19, blitt anbefalt oppfriskningsdose.


– Vi tilbyr nå en ny oppfriskningsdose til personer over 18 år som ikke er omfattet av anbefalingene. Ved å gi tilbud om vaksine til flere, er vi bedre forberedt om smittesituasjonen skulle forverre seg fremover. Covid-19-vaksinene beskytter godt og lenge mot alvorlig sykdom, sier Kjerkol.

Regjeringens beslutning baserer seg på anbefalinger fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Vaksinetilbudet gjelder også helsepersonell.

– Kommunene og helseforetakene kan nå også gi tilbud om oppfriskningsdose til helsepersonell i førstelinjen, sier Kjerkol.

Det er kommunene som organiserer vaksinasjonstilbudet. Vaksinasjon av gruppen fra 18 til 64 år uten underliggende sykdom kan starte i kommuner som har gitt et tilstrekkelig tilbud til risikogruppene, alternativt gi et parallelt tilbud om det er tilstrekkelig kapasitet

I den ferskeste ukesrapporten fra FHI meldes det at smittespredningen og antall nye sykehusinnleggelser på grunn av covid-19 er svakt økende i uke 45. Det var en nedgang i antall dødsfall sammenlignet med den forutgående uken, men de siste par ukene har det samlet sett vært en økning i antall dødsfall.

FHI sier at en ny covid-19 bølge er i gang.

«Det er usikkert hvor stor denne bølgen vil bli, men trolig vil en høstbølge med de variantene vi kjenner nå, ikke gi en større belastning på sykehusene enn sommerbølgen i 2022 ga», heter det i rapporten.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nytt VM-sjokk: Qatar vil stoppe ølsalget

Stian Blipp

Stian Blipp sykmeldt: Avlyser alle show frem til jul