Camilla Läckberg og Henrik Fexeus er aktuelle med oppfølgeren til Mentalisten.
Allerede før den første boka i trilogien var lansert, hadde den dratt inn 100 millioner kroner fra salg av rettigheter til utlandet. Bøkene av Läckberg og Fexeus er en kjempesatsing på tvers av landegrenser og forlag.
Camilla Läckberg er kjent for krimromanene fra Fjällbacka der hun selv er oppvokst. Hun omtales ofte som Sveriges «kirmdronning», og ikke uten grunn: Läckberg har solgt over 30 millioner bøker i til sammen 60 land.
Et barn forsvinner
I Sekten er imidlertid handlingen lagt til Stockholm. Også i den andre boken i triologien har hun samarbeidet med Henrik Fexeus, som er en svensk mentalist, forfatter og programleder. I Sverige har han i en årrekke vært en hyppig gjest i media, som ekspert på kroppsspråk og ikke-verbal kommunikasjon.
Sekten er den andre delen i serien om etterforskeren Mina og mentalisten Vincent. En liten gutt forsvinner fra en barnehage på Södermalm. Et av de andre barna kan fortelle at han ble med en fremmed dame for å se på valpene hun hadde i bilen. Der slutter alle spor.
I historien de to har skrevet sammen denne gangen kobler politiet bortføringen til en annen sak – og mye tyder på at tiden er knapp dersom de skal redde vesle Ossian. Det er først da Vincent tar kontakt med Mina og påpeker en sammenheng politiet har oversett, at etterforskningen skyter fart.
Mina forsøker på sin side å gjenopprette forholdet til datteren som er blitt influenser og talerør for en bevegelse som får stadig flere tilhengere.
Ganske raskt forstår Mina at datteren er med i en sekt med gruvekkende hensikter. Sammen med Vincent forsøker hun å få datteren ut og avprogrammert. Imens er barnekidnapperen fremdeles på frifot og jakter på de aller mest sårbare.
Ny Fjällbacka-bok kommer også
Kort etter boksamarbeidet med Fexeus kommer ut vender forfatteren til glede for magnge fans tilbake til Fjällbacka, som hun opprinnelig ble kjent for. «Gjøkungen» blir den ellevte boken i serien om Erica og Patrik.
– Det føltes veldig behagelig og helt riktig å komme tilbake til serien, sier hun i et intervju med den svenske avisa Expressen.
– Jeg har alltid visst at jeg ville komme tilbake til den, men etter Heksen (siste bok i serien) følte jeg i 2017 at det var en murstein på 1,3 millioner tegn. Og jeg hadde skrevet kontinuerlig i 15 år – vi trengte en pause fra hverandre, jeg, Erica og Patrik. Jeg har alltid hatt en frykt for å skrive tilfeldig og havne i en komfortsone uten å føle lyst og glede. Så jeg har gjort andre ting i mellomtiden til jeg kjente at nå – nå er jeg klar, utdyper hun.
Derfor drar ikke Läckberg til Fjällbacka i høysesongen
Läckberg, som opprinnelig kommer fra Fjällbacka selv, forteller at hun ofte besøker stedet der moren fortsatt bor. Men hun er aldri i det populære sommerparadiset om sommeren.
– Jeg har et av naustene ved sjøen som faren min kjøpte, men jeg pleier å være der «off season». Jeg synes det er veldig koselig på våren og høsten også, sier Läckberg.
Grunnen er at det er om somrene det skal tas nye bilder til bokhandlere, forlag og aviser. De tas gjerne i Fjëllbacka.
– Jeg vil ikke ha det stempelet på meg, det blir «hvem tror hun hun er». Samtidig kan jeg ikke si nei. Derfor har jeg valgt å ikke reise dit i høysesongen.
Droppet ferien for å hvile ut
Den imponerende mengden titler Camilla Läckberg har gitt ut har imidlertid ikke kommet uten arbeid. I sommer meldte den populære forfatteren at hun droppet ferien for å ta vare på helsa etter en svært hektisk vår. Hun måtte rett og slett bare lade batteriene litt.
Da meldingen kom på Instagram var det mange som ble urolige for helsen hennes. Hun var derfor rask på banen med å avkrefte at det ikke dreide seg om noen alvorlig sykdom:
– Skremte noen venner, og fikk også noen bekymrede meldinger fra dere da jeg uten nærmere forklaring skrev at jeg avlyste en tur på grunn av helsemessige årsaker. Ikke bekymre deg for det, for det er rett og slett at batteriet gikk tomt, skrev den populære krimforfatteren i et innlegg på Instagram.