Hjem Helse Amanda (24) drakk energidrikker daglig – nå advarer hun mot hjerteskadene

Amanda (24) drakk energidrikker daglig – nå advarer hun mot hjerteskadene

Amanda Karlsson fra Mölndal var bare 12 år da hun smakte sin første energidrikk. En nysgjerrig ungdom som ønsket å prøve noe nytt, uten å ane hvilke konsekvenser det kunne få. «Det føltes ‘trygt’ på en måte. Jeg likte det med en gang,» forteller Amanda.

Gjennom tenårene ble energidrikker en fast del av hverdagen. Amanda, som også har ADHD, opplevde at koffeinet ga en beroligende effekt, noe som kan henge sammen med dopaminmangel i hjernen.

– Jeg kunne drikke 3–5 bokser om dagen, den første rundt klokken 7 om morgenen og den andre ved 10-tiden, sier hun ifølge nettstedet MåBra.

Den skjulte faren

Til tross for det høye inntaket, merket Amanda få umiddelbare bivirkninger. Litt hjertebank av og til, men ingenting som vekket bekymring. Det var først en natt i november 2020, da hun våknet med kraftig hjertebank, at alarmklokkene begynte å ringe.

– Jeg kunne både høre og se på brystkassen hvor raskt hjertet mitt slo, minnes hun.

En uventet diagnose

Etter flere undersøkelser fikk Amanda diagnosen ektopisk forkammerstakykardi (EAT), en hjerterytmeforstyrrelse der en gruppe celler i hjertet blir unormalt aktive og sender ut elektriske signaler raskere enn hjertets naturlige pacemaker. Legene mente at overforbruket av energidrikker hadde skadet hjertet hennes over tid.

En ny hverdag

I dag er Amanda 24 år og lever med konsekvensene av sitt tidligere forbruk. Til tross for medisiner, sliter hun med daglige aktiviteter.

– Tidligere kunne jeg gå hvor langt som helst, men nå blir jeg svimmel og andpusten etter bare en liten stund, forteller hun.

Amanda ønsker nå å advare andre, spesielt unge kvinner som kanskje føler seg trøtte og ser energidrikker som en enkel løsning.

– Hvis du virkelig blir syk, slik jeg ble, vil du dessverre bli enda trøttere og slappere, sier hun.

Hva sier ekspertene?

Forskning har vist at energidrikker kan øke blodtrykket og nivåene av stresshormonet noradrenalin, noe som kan øke risikoen for hjerte-kar-hendelser. Det skriver Dagens Medisin.

Amandas historie er en sterk påminnelse om at selv produkter som markedsføres som ufarlige, kan ha alvorlige helsekonsekvenser ved overforbruk. Det er viktig å være bevisst på hva vi inntar og lytte til kroppens signaler før det er for sent.

  1. energidrikk
  2. migrene
  3. Energidrikk

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com