lørdag, desember 7, 2019
Meninger Ambulansepersonell med sterk tekst: Til deg som filmer når...

Ambulansepersonell med sterk tekst: Til deg som filmer når vi utfører livreddende behandling

-

Redningsetatene opplever stadig at folk står og filmer og går i veien på ulykkessteder. Nå sier ambulansepersonell kraftig fra.

«Folk står og filmer oss i alle situasjoner. Grensene ute på ulykkesstedet har blitt borte, sier Tina Marie Hanssen, paramedic for UNNs ambulansetjeneste i Målselv til avisa Nordlys.

Etter 21 år i ambulansetjenesten, har hun merket en endring i folks holdning på ulykkessteder. Hun savner respekt for skadde og eventuelt avdøde.

«Vi opplever dette veldig ofte. Det handler også om at vi skal få gjort jobben vår. Folk kommer helt oppi ulykka og står i veien for oss», sier Tina Marie.

Tar med barna sine

Tina Marie forteller at de ofte må holde opp tepper og lakener for å skjerme hardt skadde eller avdøde personer. Ofte tar foreldre med barna sine bort til ulykkesstedet for å se hva som skjer.

Svein Hovde, seksjonsleder i Målselv støtter Tina Marie.

«Ofte er det sterke scener inne i en ambulansebil, som barn slettes ikke bør oppleve. Vi setter ikke pris på det i det hele tatt. Det vet jeg at de andre nødetatene ikke gjør heller», sier han.

Har skrevet en sterk tekst

Ailin, Marielle, Eirik og Ida er ambulansepersonell ved ambulansetjenesten i Lenvik ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. De har skrevet en sterk tekst på Ambulanseforum om hvordan de opplever folks holdninger når de er ute på jobb ved alvorlige ulykker.

ambulansepersonell
Illustrasjonsfoto fra Canva

«Har du tenkt på at personen vi arbeider med, som ligger blottet på bakken, kjemper for livet sitt? Har du reflektert over hvor utfordrende det er for oss som ambulansepersonell å gjøre jobben vår med nysgjerrige tilskuere som filmer og/eller tar bilder? Hvor ubehagelig det er at jobben vår blir dokumentert gjennom din telefon? At vi gjerne vil skjerme pasientene våre for slike som deg, men at vi ikke har mulighet siden vi er travelt opptatt med å redde liv?», skriver de.

«Hvorfor tilbød du ikke en hjelpende hånd?»

«Du prøver ikke engang å skjule din freidighet med kameraet. Vi ser deg, og du provoserer kraftig uten at vi får gjort noe med det.

Hvorfor brukte du ikke din medmenneskelighet mot de pårørende som stod lamslått ved siden av deg å gråt? Hvorfor tilbød du ikke en hjelpende hånd? Noe varmt til dem å ha på seg? Å få sitte i bilen din å varme seg mens det stod på? Spurte du dem om det gikk bra? Spurte du om samtykke til å filme deres nærmeste, som lå livløs og avkledd, mens han mottok livreddende behandling?»

Neste gang kan det være deg

«For du så at han kjempet for livet, sant? La du merke til at han fikk støt fra vår hjertestarter? Da så du hvordan kroppen hans vred seg i det støtet ble satt. Var det underholdende? Skulle du bruke videoen du tok for å lære deg å gi hjerte- og lungeredning? For jeg regner med du ikke kan det. Ellers ville du kanskje tilbydd din hjelp?

ambulanse
Illustrasjonsfoto fra Canva

Kanskje er det du som ligger der neste gang. Da regner vi med at det er greit at mennesker du ikke kjenner tar bilder og video av deg, der du ligger livløs og avkledd, mens dine nærmeste står og gråter ved siden av.»

Del gjerne videre – dette er viktig!

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Lisa Tønne med ny karriere – Blir travkusk

Komiker og podcaster Lisa Tønne har som mål å debutere som travkusk til våren. De to siste månedene har hun trent hardt i en...

Etter sønnen tok livet sitt, fant Tove Irene et helt bokmanus på pc-en hans

Sivert (20) valgte å avslutte livet sitt en natt i februar for snart fire år siden. Da foreldrene hans kom til hybelen, sto pc-en...

Farmen-Agna om lammelsene etter blåttbittet: – Visste ikke hvor galt det var

Søndag er det semifinale i Farmen. Og en av de tre som står igjen, er Agna Hollekve. Hun fikk påvist borreliose under oppholdet etter...