Mens verdensøkonomien skjelver, har enkelte steder i USA allerede fått kjenne krisen på kroppen – og det med full kraft.
I småbyer nær grensen til Canada, som Potsdam i delstaten New York, har det økonomiske marerittet allerede startet.
– Jeg fikk regninga og tenkte: Dette må være en feil, sier melkebonden Nicholas Gilbert til The Atlantic.
Han hadde nettopp mottatt et lass med dyrefôr fra Canada – med en uventet ekstraregning på 2 200 dollar, tilsvarende 23.468 kroner. En ny toll, innført over natta.
Det er president Trumps nyinnførte handelspolitikk som nå rammer hardt. Han har iverksatt tollsatser mot over 60 land – inkludert nære allierte som Canada, Australia og Sør-Korea. Resultatet? Økte priser på mat, maskiner, drivstoff – og en hverdag i økonomisk uro for tusenvis av vanlige amerikanere.
– Jeg kan ikke fôre kyrne mindre
Gilbert forteller at han ikke har noe valg. Han kan ikke kjøpe fôr andre steder, og han kan ikke la kyrne spise mindre. Og prisen han får for melka er fast – han tjener ikke mer selv om utgiftene øker.
– Det føles ulovlig, men det er det ikke. Og det er jeg som må betale, sier han frustrert.
Gilbert er ikke alene. Tusenvis av småbedrifter og bønder opplever det samme – og flere har allerede måttet si opp ansatte, utsette prosjekter og frykter at de må stenge dørene for godt.

– Vi går rett mot en frivillig resesjon
Økonomer advarer: Amerikanere risikerer å måtte betale opptil 40 000 kroner mer i året for vanlige varer som mat, klær og teknologi – bare på grunn av tollene. Og det er ikke de utenlandske selskapene som betaler, men de amerikanske importørene – og til slutt forbrukerne.
– Dette er en selvpåført økonomisk katastrofe, advarer flere markedsanalytikere.
I Plattsburgh – bare 20 minutter fra grensen – merker man det allerede. Turister uteblir, butikkene sliter og lokale myndigheter vurderer å kutte i offentlige tjenester.
– Vi må holde igjen på pengebruken, og det kan forverre krisen ytterligere, sier ordføreren i byen, Michael Cashman.
Fra glad espresso til økonomisk mørke
Ron Kurnik driver et kaffebrenneri på grensa til Canada. Nå har salget falt dramatisk. Kunder fra nord uteblir, og import av kaffebønner fra Mexico og Kina er blitt langt dyrere.
– Vi kaller kaffen vår «The Friendly Neighbors», sier han med et skjevt smil. – Nå er det vanskelig å være optimistisk.
Han har allerede sagt opp én ansatt og kuttet timer for de andre. Fremtiden er usikker.
Tusenvis rammes – og flere vil følge
Denne økonomiske stormen blåser nå innover hele USA – fra Michigan og Kentucky til Nevada og Las Vegas. Der turisme og internasjonal handel har vært ryggraden i lokalsamfunnene, er fremtiden plutselig svært usikker.
I det Hvite hus forbereder president Trump sin neste tale. I grensebyene sitter folk og er bekymret, utsetter bilkjøp, ferier og til og med tannlegetimer.
– Vi kan ikke drive bedrifter i blinde, sier Kurnik. – Hvordan kan noen forvente at vi bare skal følge etter når det er kaos på toppen?