Hjem Nyheter Amerikansk oljebransje i kollaps – Oljen gis vekk

Amerikansk oljebransje i kollaps – Oljen gis vekk

av David Hammer

Prisen for amerikansk olje og lettolje har aldri vært lavere: prisen falt over 100 prosent tirsdag kveld lokal tid.

Prisen for futures (aksjepapir) for WTI olje fra Texas falt ned til tosifrede negative tall natt til tirsdag lokal tid, – 37 dollar. Dette skjedde fordi pandemien har ført til en stans av transaksjoner i økonomien, som fører til at oljen ikke brukes. Nå har ikke amerikanske petroleumprodusenter rom nok til all den oljen, og da betaler de andre aktører til å lagre oljen.

For å illustrere hvor akutt lagringsproblemet er, kan man se på forrige måneds pris på kontrakter for oljelagring. Denne lå på cirka 20 dollar. Det er en prisforskjell på nesten 60 dollar.

Bildet viser det enorme prisfallet i prisen for WTI Crude, amerikansk olje. Foto: Bloomberg

«Raffinørene avviser oljetønner konstant, og problemet er enda større siden amerikanske oljelagre allerede er fullpakket. Markedet vil påføre [oljebransjen] videre smerte til vi når bunnen, eller COVID forsvinner, sa adm. direktør for energi-strategiselskapet RBC Capital Markets, Michael Tran til Bloomberg News.

Siden starten av nyåret har oljepriser stupt, både på grunn av Koronavirusets implikasjoner, og et dårlig samarbeid mellom medlemslandene i OPEC+.

Uten avtaler om å kutte produksjon av olje har oljeeksporterende land latt oljekranen stå på, inkludert USA. En avtale om produksjonskutt ble formgitt i april, men markedskommentatorer sier at denne avtalen trolig kom for sent.

Et oversvømt oljemarked kombinert med ekstremt lav etterspørsel får enhver trader til å enten selge investeringer eller «shorte» verdipapir og kontrakter i håp om at prisene reduseres.

Blir trolig en hard resesjon

Det globale aksje- og energimarkedet har siden pandemien blitt rammet hardt. Unikt med denne situasjonen er at både tilbudet (produksjon) av varer har blitt rammet i form av nedstengning av fabrikker og mangel på produksjonsdeler, og etterspørselen av varer rammes.

Etterspørselssiden rammes også ved at man venter med å ta opp lån; man utsetter større kjøp som eiendom og bil, og man bruker også bilen sjeldnere.

Under tidligere resesjoner ble det observert at enten tilbudssiden eller etterspørselssiden ble påvirket. Det er nettopp derfor denne resesjon har så enorme konsekvenser på både Norge og det globale markedet, da Koronakrisen påvirker begge kanalene.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.