Det europeiske legemiddelsamarbeidet EMA kan ikke utelukke en sammenheng mellom de alvorlige blodproppene og vaksinen, men anbefaler likevel videre bruk.
– Rundt syv millioner EU-borgere har blitt vaksinert med AstraZeneca. Vi har analysert alle tilgjengelige data. Vår vitenskapelige vurdering er at dette er en trygg og effektiv vaksine for å beskytte mot covid-19, sier EMA-direktør Emer Cooke ifølge VG under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.
Ville tatt vaksinen – kan ikke utelukke sammenheng med blodpropp
Ifølge Aftenposten legger Cooke til at EMA ikke kan utelukke en sammenheng mellom blodpropp og Astra Zenecas vaksine. Hun er likevel ikke i tvil:
– Hadde det vært opp til meg, hadde jeg tatt vaksinen i morgen, sier Cooke.
En rekke land, deriblant Norge, har pauset vaksineringen med Astra Zeneca-vaksinen etter flere tilfeller av blodpropp.
– Vi er klare over at noen medlemsland har pauset vaksineringen mens de venter på EMAs vurdering. Men gitt at tusenvis av folk i EU dør hver dag, var det viktig for oss å raskt gå grundig gjennom alle beviser.
Teorien til arbeidsgruppen var at vaksinen utløste en uventet immunrespons som har resultert i en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater. Denne teorien skulle vise seg å holde vann.
– Vi har årsaken. Og det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen, sa overlege og professor Pål Andre Holme til VG.
Har ikke tatt torsdagens rapport fra Rikshospitalet med i beregningen
Strauss sier at de har vurdert de norske pasientene, men ikke torsdagens rapport fra Rikshospitalet.
– Vi har diskutert de norske tilfellene. Men dersom det har kommet noe nytt i dag, har i ikke inkludert det i våre vurderinger, sier Cooke til Aftenposten
Forsker Sabine Straus, som er en del av EMA-komiteen som har vurdert vaksinen sier de har sett nøye på tilfellene av blodpropp som har vært rapportert etter vaksineringen. I likhet med EMA-direktøren mener Strauss at vaksinen er trygg og effektiv.
– Fordelen utveier risikoene, sier hun ifølge VG og legger til at komiteen har kommet til at antallet blodpropper blant vaksinerte er lavere enn antallet i den øvrige befolkningen.
Men ettersom det fortsatt er noe usikkerhet rundt vaksinen har EMA besluttet å anbefale medlemslandene å legge inn en advarsel om mulige bivirkninger i preparatomtalen.
Bivirkning kan enkelt diagnostiseres og behandles
Den svært alvorlige skaden i hjernen som rammet tre helsearbeidere, kan behandles. Og den er enkel å diagnostisere.
– En veldig enkel, rask og billig blodprøve kan avdekke om pasienten har for få blodplater.
Det sier spesialist i blodsykdommer og leder for avdeling for blodsykdommer og professor i hematologi Geir Tjønnfjord til Aftenposten.